Åben moské vækker opsigt i Sydafrika

Cape Towns nye moské har vakt opsigt blandt muslimer verden over

Den Åbne Moské byder homoseksuelle, kristne, jøder, kvinder og mænd velkommen.
Den Åbne Moské byder homoseksuelle, kristne, jøder, kvinder og mænd velkommen. Foto: AFP Photo/Rodger Bosch.

Der skal aktive, positive kræfter til at modvirke den voksende trussel fra fundamentalistiske muslimer i verden, mener professor ved uddannelsescentret Muslim Educational Center i Oxford, Taj Hargey, der selv er muslim.

Derfor har han for nyligt grundlagt og indviet sin egen ”opfindelse”, moskéen Den Åbne Moské i den sydafrikanske by Cape Town. Moskéen byder homoseksuelle, kristne, jøder, kvinder og mænd velkommen til at mødes i bøn på lige fod uden skelen til hverken køn, seksualitet eller trosretning. I modsætning til andre moskéer er det også tilladt for kvinder at lede menigheden i bøn.

”For 20 år siden fandt der en fredelig revolution sted, der medførte overgang fra apartheidstyret til demokra-ti, og vi har brug for en lignende udvikling på religionens område,” siger Taj Hargey til den britiske nyhedsstation BBC.

Med åbningen af moskéen ønsker Taj Hargey, der selv er født i Sydafrika, at genoplive profeten Muhammeds oprindelige moské, hvor der ikke eksisterede nogen barrierer.

”Forestillingen om kvinders usynlighed (i islam, red.) er opfundet efter Muhammeds tid og er uheldigvis blevet konsolideret,” siger han.

Cape Towns nye moské har vakt opstandelse og vrede blandt muslimer verden over og ikke mindst i Sydafrika. Senest satte ukendte gerningsmænd ild til moskéen, og en gruppe muslimer forsøgte at blokere indgangen til moskéen, da den slog dørene op til bøn for tre uger siden. Taj Hargeys indvielsesprædiken blev afbrudt af tilråb som ”bedrager” og ”til helvede med dig” fra vrede fremmødte, rapporterer det sydafrikanske internetmedie The Daily Vox.

Den 36-årige muslim Nasief Miller er modstander af moskéen og var mødt frem til åbningsbønnen, hvor han blev interviewet af The Daily Vox.

”Hvad der foregik indenfor, er ikke tilladt i islam, det er forkert. Han (Taj Hargey, red.) citerede Bibelen og Koranen. Men Det Nye Testamente har intet at gøre med islam,” mener han.

62-årige Gawa Safedien, der også er muslim, ser anderledes på det. Hun bifalder den kontroversielle moské, fortalte hun The Daily Vox.

”Jeg mener ikke, at homoseksuelle kan gøre for, at de er født, som de er. Og de vil bare gerne have en moské. Jeg synes, at folk har reageret uhensigtsmæssigt på det.”

I løbet af de få uger, moskéen har været åben, er den allerede forsøgt lukket af byrådet. Officielt fordi der mangler parkeringspladser. Men Taj Hargey understreger, at moskéen fortsat er åben til trods for lukningsforsøg og brand.

”De har forsøgt med intimidering, trusler og nu ildspåsættelse. Nu må det være slut. Vores modstandere burde være klar over, at de ikke har copyright på islam,” siger Taj Hargey til den sydafrikanske onlineavis News24.

Sydafrikas paraplyorganisation for muslimer, The Muslim Judicial Council, er i gang med en undersøgelse af den nye moské og har ”noteret sig bekymringen” blandt en del af byens muslimer, der blandt andet sætter et stort spørgsmålstegn ved Taj Hargeys kvalifikationer som imam.

Direkte adspurgt af BBC svarede den kontroversielle professor og religiøse leder:

”Jeg har en ph.d.-grad i islamiske studier fra Oxford University, i modsætning til mine modstandere, der er uddannet fra nogle æsel-colleger i Pakistan eller Saudi-Arabien.”