Prøv avisen

10 vigtige steder Jesus besøgte i Egypten

Nu er det muligt at følge i Jesu fodspor i Egypten.

Man kan både opleve Jesu fodaftryk i en sten og en kirke, hvor mange mener at have set Jomfru Maria vise sig, på en ny turistrute, der følger sporet fra Jesu flugt til Egypten som barn

Der er fortællinger om en lang række steder, Jesus og hans familie skulle have besøgt under deres flugt til Egypten. Ikke alle områder er dog tilgængelige i dag. Nogle steder findes ikke længere, mens andre af sikkerhedsmæssige grunde er vanskelige at nå.

De egyptiske turistmyndigheder har valgt en række af de tilgængelige steder ud på en ny turistrute ned langs floden Nilen.

Man kan både følge ruten til lands og til vands langs floden. Oplægget fra turistmyndighederne er en syvdagestur, der også vil indeholde et besøg på det græsk-ortodokse Katharina-kloster samt en vandretur på Moses-bjerget, begge steder på Sinai-halvøen.

Jesu families tur i Egypten går rundt til en række jødiske samfund og til vigtige religiøse områder, hvor historien siger, at Jesus besøgte templerne og fik gudebillederne til at kaste sig til jorden for ham.

Her er ti af de vigtigste steder, man siger, Jesus har været, som turistgrupper nu får lov at besøge. Ved de fleste af stederne er der bygget enten kirker, klostre eller moskéer til ære om den hellige familie:

Tel Basta: Den første egyptiske by, Jesus skulle have besøgt. Jesus udførte et under ved at få en kilde med vand til at springe op af jorden. Byens gudebilleder lagde sig derefter ned til ære for Jesusbarnet. Det gjorde byens befolkning vred, og familien måtte flygte videre.

Belbeis: Her hvilede familien sig på deres flugt. De slog sig ned i skyggen af et træ, der senere blev helligt. Byen har efterfølgende etableret en kirkegård rundt om Maria-træet. Træet blev dog fældet i 1850. Der findes flere moskéer i byen til ære for den hellige families besøg.

Meniet Samanoud: Indbyggerne i denne by tog godt imod Jesu familie. Jesus velsignede derfor en brønd i byen, der stadig kan ses i dag. Der er også et granittrug, som Maria ifølge overleveringen skulle have brugt til at ælte dej i.

Sakha: Historien siger, at Jesusbarnet efterlod sit fodaftryk i en klippe i denne by. Det koptiske navn for byen betyder Jesu fod. Fodaftrykket har været gemt væk i århundreder af frygt for røveri, men blev i 1984 taget frem igen.

Wadi Natrun: I Natrun-dalen i ørkenen velsignede Jesus området og forudsagde, at det ville blive et vigtigt sted for klostre. Der har i århundreder været en stor klostertradition i området, og flere af dem kan nu besøges.

Kairo: Ifølge traditionen passerede Jesu familie pyramiderne i Giza tæt ved Kairo. Ved Matariyah, der ligger i udkanten af nutidens Kairo, står endnu et Maria-træ, som familien skulle have hvilet sig under.

Zeitoun: Det er endnu et af de steder, Jesus og hans forældre siges at have hvilet sig. I 1960'erne og 70'erne var der en lang række tilfælde, hvor både muslimer og kristne mener at have set Jomfru Maria vise sig i en lysende skikkelse over en kirke.

Minya: Den koptiske tradition siger, at familien hvilede sig i skyggen af et bjerg. En stor klippe var ved at rulle ned over dem, men Jesus holdt den tilbage med sin hånd. I dag kan man se et aftryk af hånden i en klippe, og der er hugget en kirke ind i bjergsiden.

Qussqam: Her boede familien i et halvt år i en hule, og det er formentlig det vigtigste sted på deres rejse. Der er rejst et kloster over stedet, hvor familien holdt til. Her viste en engel sig for familien og sagde, at de kunne vende tilbage til Israel. Byen bliver af koptere nogle gange omtalt som det andet Betlehem.

Asyut: Det er det sydligste punkt, de nåede under deres flugt. Jesusbarnet velsignede stedet, og det blev senere markeret ved at bygge en kirke på en bjergtop.