Polakker vil sætte jødiske gravsten tilbage på plads

Efter Anden Verdenskrig blev gravsten brugt til at genopbygge Polen. Nu vil polakkerne gøre skaden god igen ved at returnere stenene

Polen vil gøre skaden fra holocaust god igen ved at returnere jødiske gravsten. Her er det sten på den jødiske kirkegård i Prag. Foto: Scanpix
Polen vil gøre skaden fra holocaust god igen ved at returnere jødiske gravsten. Her er det sten på den jødiske kirkegård i Prag. Foto: Scanpix.

Det kan tage lang tid at rydde op.

I Polen har jøder måttet vente siden Anden Verdenskrig, hvor jødiske gravsten blev brugt til at genopbygge polske legepladser, huse, veje og meget andet.

Gravstenene, kendt som matzevot, fra flere hundrede jødiske begravelsespladser blev brugt til at lave veje eller til mure i tiden efter krigen, hvor Polen de facto blev besat af Sovjetunionen. Stenene blev en del af genopbygningen af hovedstaden, Warszawa, der stort set blev jævnet med jorden af nazisterne under verdenskrigen, der næsten udslettede hele Polens jødiske befolkning.

Men nu er der indledt et projekt, der skal identificere jødiske gravsten og returnere dem til begravelsespladserne. Projektet er et forsøg på at komme videre efter et mørkt kapitel i det komplekse jødisk-polske forhold.

”Det er vigtigt at råde bod på skaden efter den dobbelte besættelse af Polen fra 1939 til 1989 af først nazisterne og derefter kommunisterne,” siger Polens førsterabbiner Michael Schudrich.

Foruden en legeplads blev stenene i Warszawa brugt til at bygge en børnehave og et dansegulv i Praga-kvarteret.

”Tænk sig, folk kom her for at danse. De har danset på grave,” siger Tadeusz Zbolimowski, der har boet i kvarteret i en stor del af sit 50-årige liv.

Krigen forvandlede Warszawa til en bunke murbrokker. I 1945 var der så stor mangel på byggematerialer, at man fra byen Wroclaw fragtede byggesten 370 kilometer til hovedstaden for at hjælpe med genopbygningen.

Dermed blev matzevot blot en anden form for byggemateriale. I et enkelt tilfælde blev gravstenene endda brugt til at bygge en kostald i byen Parysow, tæt på hovedstaden.

Generelt blev stenene stablet, så den hebræiske skrift ikke var synlig, men der findes undtagelser.

Et amerikansk, israelsk og jødisk projekt står for at lave digitale arkiver af gravstenene.

”Jøder fra hele verden kommer til Polen for at spore deres rødder og finde deres forfædres grave. Vi vil hjælpe dem,” siger Lena Klaudel, der er koordinater for projektet.