Polske jøders historie belyses i nyt museum i Warszawa

Ordet "Polen" vækker både frygt og længsel når man er jødisk, siger Israels præsident i Warszawa.

Den israelske og den polske præsident indviede tirsdag i Warszawa officielt et nyt museum, som skildrer de polske jøder gennem 1000 års historie.

Israels præsident, Reuven Rivlin, der er i Polens hovedstad under store sikkerhedsforanstaltninger, siger, at Polin-museet for de polske jøders historie er et symbol på, hvordan der investeres i de fremtidige forbindelser mellem Polen og jøderne.

- Når man er jøde, uanset man ikke er født i Polen, så vækker ordet "Polen" frygt og længsel i ens hjerte.

- Selv om jøderne blev revet væk fra Polen, så er det svært eller endda umuligt at rive Polen væk fra jøderne. Det er umuligt at udviske en historie, der er så rig, så fuld og så ekstremt smertelig, sagde Rivilin.

Tirsdag stod han for den længe ventede officielle åbning af museets centrale udstilling.

Polens præsident, Bronislaw Komorowski, talte også om fremtiden og understregede, at de 75,5 millioner euro (562 millioner kroner), der er gået til museet, er en god investering i de fremtidige relationer mellem Polen og Israel.

Museet ligger, hvor den tidligere Warszawa-ghetto lå, og det vil kunne få afgørende betydning for de polsk-jødiske relationer, siger overrabbineren i Polen, Michael Schudrich, til AFP.

Museet har været åbent for offentligheden siden april 2013, og det er allerede blevet besøgt af over 400.000 - delvist på grund af dets stærkt iøjnefaldende design.

Den klare glasfacade i bygningen er kun brudt af en bred og uregelmæssig åbning, der tjener som indgangsparti.

Bruddet i glasfladen er en henvisning til jødernes passage gennem Det Røde Hav, hvor vandene skiltes, da de flygtede fra slaveri i Egypten.

Museet er tegnet af de finske arkitekter Rainer Mahlamaeki and Ilmar Lahdelma.

I midten af 1700-tallet var der 750.000 jøder i Polen og Litauen. De var blevet drevet på flugt fra Vesteuropa. I 1939 var der 3,3 millioner jøder i landet, men kun omkring 300.000 af dem overlevede Anden Verdenskrig.

Det aktive jødiske samfund i Polen er i dag på kun 7000.