Borgerkrigen i Syrien rusker i det skrøbelige Libanon

Libanon har de seneste dage oplevet nogle af de hårdeste kampe, der er direkte afledt af krigen i Syrien

I Tripoli i Libanon er bygninger ødelagt efter sammenstød mellem den libanesiske hær og sunni-islamiske krigere.
I Tripoli i Libanon er bygninger ødelagt efter sammenstød mellem den libanesiske hær og sunni-islamiske krigere. Foto: Reuters/Omar Ibrahim.

Risikoen for, at den mere end tre et halvt år lange borgerkrig i Syrien skal trække nabolandet Libanon med sig i faldet, er steget de seneste dage. Hen over den forløbne weekend har Libanon oplevet de hidtil hårdeste kampe, som er direkte afledt af krigen i Syrien. Kampene har fundet sted i Libanons næststørste by, Tripoli, i den nordlige del af landet.

Sammenstødene har stået mellem den libanesiske hær og sunni-islamistiske krigere. De begyndte, da hæren i løbet af fredagen indledte et bombardement af islamisternes stillinger i Tripoli og sluttede i mandags, hvor hæren havde fået byen under kontrol.

Ifølge den libanesiske avis The Daily Star har de seneste dages uroligheder kostet 42 mennesker livet og såret 150 andre. Otte af de dræbte er civile.

Kampene understreger, hvor vanskelig situation det skrøbelige Libanon står i, siger Peter Seeberg, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

”Syrien har sat Libanon på en sælsom Titanic-agtig kurs. Den politiske situation i Libanon var i forvejen konfliktfyldt, men problemerne i nabolandet har tilspidset de interne stridigheder yderligere. Den voldsomme konflikt i Syrien ligger hele tiden som en latent og potentiel trussel, der kan destabilisere landet,” siger han.

Tripoli og det nordlige Libanon har i længere tid været hjemsted for sunni-islamistiske grupper. Ifølge avisen The New York Times har disse grupper udviklet sig stadig mere radikalt og knyttet tætte bånd til militante islamistiske grupper, der kæmper i Syrien såsom Islamisk Stat og Jabhat al-Nusra, der er al-Qaedas front i Syrien. Begge grupper er begyndt at rekruttere krigere fra Tripoli og bruger desuden byen som tilflugtssted fra kampene i Syrien.

Der har været sammenstød mellem hæren og islamister i Tripoli tidligere, men ikke af et sådan omfang som de seneste dage. Flere medier peger på, at regeringens hårde offensiv er et tegn på, at den er presset på grund af, at islamisterne har holdt 20 soldater og politifolk som gidsler siden august. Tre af gidslerne er allerede blevet halshugget, og i søndags truede Jabhat al-Nusra med at halshugge endnu en soldat.

Et af Libanons store problemer er, at landet er dybt splittet over krigen i Syrien, forklarer Peter Seeberg. Mens sunni-muslimerne i landet støtter oppositionen i Syrien, bakker den shia-muslimske del af befolkningen op om det syriske styre. Den shia-muslimske organisation Hizbollah har et stort antal libanesiske soldater til at kæmpe i Syrien for præsidenten Bashar al-Assad.

”Den libanesiske befolkning har været delt i synet på Assad, lige siden Syrien trak sine soldater ud af Libanon i 2005. Den splittelse er blot blevet værre under krigen i Syrien. Det er ikke fordi, der generelt har været mange militære konflikter i Libanon de seneste par år som en konsekvens af Syrien-krigen. Men det ligger mere som en mental tilstand i landet, at det kan blusse op i en stor konflikt, hvornår det skal være,” siger han.

Krigen i Syrien presser ikke kun Libanon med sine militære konflikter, men også med det store antal af flygtninge, der har krydset grænsen til Libanon. Omkring hver tredje person i Libanon er en flygtning fra Syrien. I sidste uge sagde de libanesiske myndigheder, at de ikke vil tage imod flere flygtninge, og at de vil opfordre syriske flygtninge, der allerede er i Libanon, til at forlade landet.