Gøteborg er nordens center for rekruttering til Islamisk Stat

Op mod 200 svenske muslimer fra Gøteborg er gået i krig for Islamisk Stat. Islamforsker mener, at mange års ghettodannelse er årsagen

Her demonstrer svenskere mod ISIS.
Her demonstrer svenskere mod ISIS. Foto: Pontus Lundahl.

Fra mange verdenshjørner strømmer ekstreme muslimer i øjeblikket til Syrien og Irak for at kæmpe for terrorhæren Islamisk Stats magtovertagelse i Mellemøsten. Et af de steder, hvor organisationen på det seneste har haft påfaldende stor succes med at rekruttere krigere, er i Skandinaviens fjerdestørste og Sveriges næststørste by, Gøteborg. Herfra skal op mod 200 svenskere ifølge en lokal muslimsk gruppes oplysninger til svenske medier være draget i krig for IS i løbet af i år. Dermed synes Gøteborg at være blevet rekrutteringsby nummer et i Norden, når IS skal hverve krigere.

De fleste af de radikaliserede svenske muslimer kommer fra de socialt belastede og indvandrertunge Gøteborg-bydele Hammarkullen, Angered og Bergsjön, og ifølge Rickard Lagervall, der er ph.d. i islamiske studier på center for religionsvidenskab og teologi ved Lunds universitet, har netop de bydele en lang tradition for, at radikaliserede muslimske grupper drager i krig, og derfor har de god kontakt med lokale afdelinger af IS i Mellemøsten.

”Der findes ikke ét svar på, hvorfor der er så mange fra Gøteborg, der tager til Syrien og Irak, men helt centralt er det, at der i Gøteborg er en historisk baggrund for det, hvor mange også tidligere drog til Somalia og kæmpede for den ekstreme gruppe al-Shabaab,” siger han.

Rickard Lagervall mener modsat ikke, at Malmø, der ellers i mange år har haft problemer med integration, danner grobund for rekruttering af IS-terrorister, fordi der ikke er tradition for det og dermed ikke er den nødvendige kontakt til netværkene i Syrien og Irak.

Rickard Lagervall peger på, at flere muslimske foreninger i Gøteborg har fortalt myndighederne om problemerne, men at foreningerne melder om, at de moderate grupper ikke får tilstrækkelig hjælp til at bekæmpe de ekstreme celler, der vokser frem i miljøet i og omkring de tre nævnte Gøteborg-forstæder.

”Det er et emne, der diskuteres meget, og nu har man så fra politisk hold nedsat en kommission (med den tidligere leder af Socialdemokraterne Mona Sahlin i spidsen, red.), der skal udrede situationens alvor og lave en plan for samarbejde med ungdomsorganisationer og sociale myndigheder. Men det er uanset hvad et langsigtet problem,” vurderer Rickard Lagervall.

Mona Sahlin mener, at isolering fra det øvrige svenske samfund er en af årsagerne til, at unge vælger at forlade Sverige for at drage i krig.

”Selvom der er omfattende rapportering om Islamisk Stats forfærdelige gerninger, er antallet af svenskere, der drager i krig, ikke faldet,” siger hun til avisen Göteborgs Posten.

”Vi oplever manglende tiltro til myndighederne hos disse grupper. I Gøteborg er der et reelt problem. Der er høj ungdomsarbejdsløshed og mange, der ikke gennemfører skolen,” siger hun.