Ekspert: Vi undergraver kvaliteten af vores egen u-landsbistand

Regeringen bør se i øjnene, at høje udgifter til asylsøgere ikke er et midlertidigt problem. SF og Enhedslisten vil have dækket udgifterne ad andre veje

Billedet her er fra Asylcenteret Auderød. I kantinen hjælper beboerne til.
Billedet her er fra Asylcenteret Auderød. I kantinen hjælper beboerne til. Foto: Liselotte Sabroe .

Det risikerer at få alvorlige konsekvenser for kvaliteten af den danske udviklings-bistand, hvis regeringen ikke lægger en strategi for, hvordan udgiften til asylsøgere skal finansieres fremover. Udviklingsminister Mogens Jensen (S) meddelte i sidste uge, at det til næste år er nødvendigt at bruge 21 procent af udviklingsbistanden på udgifter til asylsøgere i Danmark, og det korte varsel giver store problemer.

Man kan ikke fjerne 2,5 milliarder kroner fra den klassiske bistand, herunder aktiviteter i fattige afrikanske lande eller støtte til FN's organisationer, fra den ene dag til den anden, uden at det forringer bistandens effektivitet.

Det mener ph.d. Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med speciale i udviklingspolitik.

”Der vil være en række lande, som pludselig ikke får de penge, de havde regnet med. Det gør det svært for dem at planlægge og gennemføre deres udviklingspolitik. Det kan også betyde, at nogle investeringer, som måske allerede er foretaget, ikke kan følges op, men går tabt. På den måde mister bistanden effektivitet,” siger han.

Ifølge Lars Engberg-Pedersen ville det give et mere sikkert budgetforløb for de fattige lande, hvis asyludgiftene ikke - som det er tilladt i dag - hørte under udviklingsbistanden.

”Vi aner jo ikke, om situationen med mange ekstra flygtninge er 'midlertidig'. Den kan sagtens vise sig at blive langvarig. I princippet kan Udenrigsministeriet komme igen i 2016 og 2017 og så videre og sige, at man er nødt til at foretage omlægninger på budgetposterne. Hver gang undergraver man kvaliteten af vores egen bistand,” siger han.

Udviklingsminister Mogens Jensen har oplyst, at de 2,5 milliarder kroner blandt andet blive fundet ved at udskyde visse planlagte udviklingsprogrammer, nedjustere den forudsete støtte til en række samarbejdslande og organisationer samt i visse tilfælde annullere planlagte støttebidrag. Derimod vil pengene så vidt muligt ikke blive taget fra den humanitære bistand, som går til flygtninge og andre ofre for katastrofer.

Men det er ingen let øvelse at finde 2,5 milliarder kroner - og der er stor sandsynlighed for, at det bliver en planløs omgang besparelser, vurderer Holger Bernt Hansen, professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet og mangeårig formand for U-landsrådet under Danida.

”Det er mildest talt ikke let. Det bliver i høj grad en øvelse i, hvor man kan få støvsugeren ind med kort varsel, snarere end hvor det ud fra en helhedsbetragtning giver mest mening. Når man skærer uden strategi eller principper, bliver det tilfældigt, hvor man rammer,” siger han.

”Hvis regeringen vil gøre det gennemtænkt, skulle den nok overveje at lave en strategi for, hvordan man får finansieret asyludgifterne de kommende år. Med mindre den er meget sikker på, at det er en midlertidig situation med et særligt flygtningepres.”

Så optimistisk har ingen imidlertid lov til at være, mener Enhedslistens udviklingspolitiske ordfører, Christian Juhl.

”Det er det rene narreværk, hvis man bilder sig selv ind, at krigen i Syrien er slut til næste år. Det her kommer til at vare længe - og det er vi nødt til at forholde os til. Vi har kunnet finde penge til asylsøgerne over udviklingsbistandens budget indtil nu, men når vi taler 2,5 milliarder kroner, er vi oppe i en størrelsesorden, hvor vi er nødt til at tage pengene et andet sted fra. Vi kan ikke fjerne dem fra den kernebistand, der skal forebygge nye katastrofer,” siger han.

Enhedslisten og SF forhandler i øjeblikket med regeringen om finansloven, og udviklingsbistanden er et hedt emne. SF deler bekymringen over udsigten til, at en femtedel af pengene til den mest fattigdomsorienterede bistand forsvinder.

”Det er bestemt ikke SF's kop te at dække udgifterne til asylområdet gennem et så drastisk indhug i udviklingsbistanden. Så der er ingen tvivl om, at vi står over for nogle hårde forhandlingerne med regeringen,” siger SF's gruppeformand og finansordfører, Jonas Dahl.