Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Det sitrer af spænding før fredagsbøn i Jerusalem

Højreorienterede israelere til demonstration foran al-Aqsa-moskeen i går, 30. oktober. Foto: Scanpix

Op mod 3000 israelske politifolk er udkommanderet for at kunne håndtere palæstinensiske protester over drabet på en mand, der er anklaget for at have såret en jødisk aktivist

Israel genåbner adgangen til moskeen al-Aqsa i Jerusalem forud for fredagsbønnen. Porten har været spærret, siden politiet natten til torsdag skød og dræbt en palæstinenser.

Gaderne i Østjerusalem er fredag formiddag rolige efter den israelske afspærring af, hvad jøderne kalder Tempelbjerget, og som for muslimer er det tredje helligste sted efter Mekka og Medina.

Det kom til sammenstød torsdag, da politiet tidligere på natten dræbte en palæstinensisk mand, der var anklaget for at have skudt og såret en ultrahøjreorienteret jødisk aktivist.

Lukningen af højen til al-Aqsa fik en talsmand for den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, til at kalde det en "krigserklæring".

Men selv om der er roligt, så er det langtfra sikkert, at det holder hele dagen. Israel har forbudt alle mænd under 50 år i at deltage i fredagsbønnen i al-Aqsa, fortæller en talskvinde for det israelske politi.

Der er udkommanderet ekstra politistyrker i Jerusalems gamle bydel. Ifølge nogle israelske medier er 3000 politifolk eller tre gange flere end normalt på plads.

Siden i sommer har Jerusalem sitret af spænding. En jødisk teenager blev i juli bortført og dræbt på Vestbredden, og umiddelbart efter forsvandt en palæstinensisk dreng i Jerusalem. Han blev kort efter fundet myrdet.

Senere i juli og august udbrød en 50 dage lang krig i Gaza mellem Israel og Hamas, og det udløste store demonstrationer i Østjerusalem.

Samtidig fortsætter Israel trods internationale protester med at opføre tusindvis af nye boliger til jøder på den besatte vestbred.

Torsdag anerkendte Sverige staten Palæstina, og det fik Israel til at hjemkalde sin ambassadør i Stockholm.