Islamister hylder attentat mod jødisk aktivist

Islamisk Jihad og Hamas udviser tilfredshed

 Moataz Hejazi blev skudt af israelske styrker, fordi han var mistænkt for attentatforsøget på Yehuda Glick. Her bæres Moataz Hejazi ned fra sit tag i en ligpose.
Moataz Hejazi blev skudt af israelske styrker, fordi han var mistænkt for attentatforsøget på Yehuda Glick. Her bæres Moataz Hejazi ned fra sit tag i en ligpose. Foto: Mahmoud illean/Demotix/Corbis.

Der er stor tilfredshed hos de islamistiske grupper Hamas og Islamisk Jihad, efter at den jødiske aktivist Yehuda Glick onsdag aften blev skudt og såret i Jerusalem.

”Glick fik som fortjent,” siger Daoud Shihab, talsperson for Islamisk Jihad i Gaza, til det palæstinensiske nyhedsbureau Ma'an News.

Til samme nyhedsbureau siger Hamas' talsperson i Gaza, at attentatet mod Yehuda Glick var en naturlig reaktion.

Den 48-årige amerikansk-fødte Yehuda Glick er kendt som den mest fremtrædende forkæmper i Israel for, at jøder skal få flere rettigheder over Tempelpladsen i Den Gamle By i Jerusalem. Han har blandt andet været leder af Tempelinstituttet, der kæmper for at få genopbygget det jødiske tempel, der hvor al-Aqsa-moskéen ligger i dag. I dag er det kun muslimer, der har lov til at bede på Tempelpladsen, hvor Klippemoskéen og al-Aqsa-moskéen ligger. Den seneste tid har der været et stigende pres fra både israelske politikere og jødiske aktivister for, at ordningen bliver ændret, så jøder også får ret til at bede på pladsen.

Som reaktionerne fra de islamiske talspersoner oven på attentatet mod Glick viser, bliver jødisk bøn på Tempelpladsen betragtet som en stor provokation hos mange muslimer. Spørgsmålet om Tempelpladsen er en af grundene til, at Jerusalem har været plaget af uro den seneste tid.

Yehuda Glicks tilstand efter attentatet er kritisk, mens hans formodede gerningsmand blev dræbt af israelske specialstyrker i går morges. Episoden har ført til, at de israelske myndigheder har hævet sikkerhedsniveauet yderligere i det i forvejen anspændte Jerusalem, blandt andet ved at foretage en afspærring af al-Aqsa-moskéen, hvilket igen førte til en skarp officiel palæstinensisk reaktion:

”Denne farlige israelske optrapning er en krigserklæring over for det palæstinensiske folk og dets hellige steder og mod den arabiske og islamiske nation,” sagde palæstinensernes præsident Mahmoud Abbas ifølge sin talsmand Nabil Abu Rudeina.