Børn er billige og brutale soldater

Omkring 300.000 børn verden over bliver misbrugt som soldater af såvel regeringshære som forskellige oprørsgrupper

En børnesoldat i Rwanda står vagt ved grænsen til Congo.
En børnesoldat i Rwanda står vagt ved grænsen til Congo. Foto: Mikkel Østergaard .

Hvorfor bruger mange styrker eller oprørsgrupper børn som soldater?

Børn er et billigt alternativ til voksne soldater. De spiser ikke så meget og kræver ikke så meget. Til gengæld er de lette at indoktrinere og gøre til effektive soldater.

Fordi de er børn, mangler de erfaring og realitetssans for, hvor farlig krig kan være, og det gør dem lettere at lokke til farlige angreb som for eksempel selvmordsangreb. Samtidig er børns ”moralske kompas” ikke fuldt udviklet, og derfor kan man træne dem til at udføre meget brutale ting.

Brugen af børn som soldater er en forholdvis ny foreteelse historisk set. Det begyndte først at kunne lade sig gøre for omkring 50 år siden, da våbnene blev lettere og mulige at håndtere for børn. Alene udbredelsen af den automatiske Kalasjnikov-riffel, udviklet i Sovetunionen i 1949, har gjort det muligt for hundredtusinder af børn at bære våben. Den er simpelt opbygget, vejer under fem kilo - og er med 75 millioner solgte eksemplarer verdens mest udbredte håndvåben.

Hvem bruger børnesoldater?

Afrika huser de fleste børnesoldater, men der er også børnesoldater i Mellemøsten og Asien. Krigene i Irak og Syrien har mangedoblet antallet af børnesoldater i den region. Børnesoldater bliver brugt både af de officielle regeringshære og af diverse oprørsgrupper. En af de mest berygtede grupper i den forbindelse er den kristne Lord Resistance Army, tidligere Uganda, nu DR Congo, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik.

Hvornår er man børnesoldat?

En børnesoldat er et barn under 18 år, der er tilknyttet en hær eller en bevæbnet gruppe, uanset hvilke opgaver vedkommende bliver sat til. Det være sig at deltage direkte i militære angreb, lave mad, transportere ting, spionere eller yde seksuelle tjenester. Både drenge og piger kan være børnesoldater. Der er i alt cirka 300.000 børnesoldater over hele verden. Omkring 40 procent af dem er piger.

International menneskeret forbyder at rekruttere eller anvende børn under 15 år som soldater. En række lande hverver soldater, fra de er 16 år, herunder Storbritannien.

Hvordan ender børnene som soldater?

Kidnapninger eller tvang gennem fysisk vold eller grove trusler har i mange år været den ”klassiske” måde at skaffe børnesoldater på. Og begge dele sker stadig hyppigt.

Man er dog i stigende grad blevet opmærksom på, at der også er en række andre årsager til, at børn ender som soldater.

Mange børn bliver soldater på grund af fattigdom og sult. Hvis børnene bliver soldater, har de lettere ved at få mad og husly og på den måde overleve, håber deres forældre. Nogle gange får de ligefrem udbetalt løn.

Voldsom diskrimination kan også være en faktor. Hvis et lokalsamfund bliver voldsomt undertrykt, for eksempel af regeringen, kan det føre til en stor sympati for den lokale oprørsgruppe og gøre det let at mobilisere både voksne og børn. Dertil kommer, at børn, der ser deres forældre eller søskende blive slået ihjel eller mishandlet, kan finde på at melde sig som soldat ud fra et ønske om hævn.

Fantasier om at lide en heltemodig martyrdød kan også lokke børnene - eller deres forældre, som forestiller sig, at deres børn vil indgå i en større sammenhæng.