Børnene er blevet et nyt våben for Islamisk Stat

Islamisk Stat er det hidtil mest markante eksempel på den nye rolle, børnesoldater spiller i ekstreme konflikter. Børnene er kalifatets livsforsikring

På billedet ses yazidi-kurdiske børn i Tyskland, der demonstrerer mod Islamisk Stats udøvelse af vold på yazidier i Irak.
På billedet ses yazidi-kurdiske børn i Tyskland, der demonstrerer mod Islamisk Stats udøvelse af vold på yazidier i Irak. Foto: Felix Huesmann .

Beretningerne kommer i en lind strøm. Det er ikke kun 13-årige Mohammad fra Raqqa i Irak, der er blevet tvunget i træningslejr hos Islamisk Stat, IS, hvor han blandt andet lærte at halshugge blonde plasticdukker i orange fangedragter, sådan som nyhedssiden Syria Deeply beskrev det for nylig.

Hundredevis af børn, mange ned til 12-13 år, indgår nu i Islamisk Stats aktiviteter. Det sker i et omfang, der får FN's vicekommissær for menneskerettigheder, Ivan Simonovic, til at tale om et ”stort og stærkt bekymrende succesfuldt rekrutteringsprogram”, ifølge det amerikanske udenrigspolitiske magasin Foreign Policy.

Det fremgår af en ny fælles rapport fra FN's Højkommisær for Menneskerettigheder og FN's Mission i Irak (UNAMI), at bevæbnede børn er blevet et almindeligt syn i såvel Mosul (Iraks næststørste by, der kontrolleres af Islamisk Stat) som i Tal Afar, en anden stor provinsby. Børnene er klædt i samme uniformer som Islamisk Stats soldater og ledsager dem på patruljer rundt i byerne. Flere steder er kontrolposter bemandet med børn.

Nogle af de børn, det er lykkedes at stikke af fra Islamisk Stat, har fortalt deres forældre, at de er blevet brugt som ”skjolde” for Islamisk Stats krigere, når de indledte et angreb. Eller som bloddonorer for sårede krigere. Ifølge FN's Børneorganisation, Unicef, bliver et stigende antal børn sendt i åben kamp, herunder brugt som selvmordsbomber.

”Vi ved, at børnesoldater kan bruges til mange formål. Nogle bliver sendt i kamp. Nogle bliver brugt til støttefunktioner som kokke, budbringere, spioner - eller sexslaver,” siger Jonas Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, der er stærkt engageret i Syrien og Irak.

Red Barnet er dybt foruroliget over det omfang, brugen af børnesoldater har taget, ikke blot hos Islamisk Stat, men også i de øvrige oprørsgrupper og på regeringssiden både i Irak og Syrien.

Hos Islamisk Stat har brugen af børnesoldater dog muligvis en ekstra dimension, skønner Jonas Lindholm.

”Det, Islamisk Stat er i gang med, er ikke blot en krig. Det er en konsolidering af magt. Hvis de skal drive et helt samfund, baseret på en særlig ideologi, skal de have fat i de helt unge og børnene,” siger han.

Mohammads familie flygtede fra Raqqa til Tyrkiet, efter at det var lykkedes sønnen at slippe væk fra Islamisk Stat. Faderen fortæller til Syria Deeply, at han var dybt bekymret over den påvirkning, børnene var udsat for:

”I dag er det børnene i Raqqa, der kommer på gaden for at se på, når Isis (Islamisk Stat) foretager henrettelser og korsfæstelser,” siger han.

Ifølge de oplysninger, FN og forskellige menneskerettighedsorganisationer har fået, deler Islamisk Stat børnene i to grupper. De mindste børn under 15 år bliver sendt til lejre, hvor de fortrinsvis bliver undervist i Islamisk Stats særlige udgave af islam. De ældre børn mellem 15 og 18 år bliver sendt i militære træningslejre, hvor de først og fremmest modtager kamptræning. Fælles for alle børnene er dog, at de bliver indoktrineret med Islamisk Stats værdier og bliver vænnet til tanken om voldelig kamp.

”Vi mener, at denne generation af børn er kalifatets generation. Om Gud vil, vil denne generation bekæmpe de vantro og de frafaldne, amerikanerne og deres allierede,” fortæller et medlem af Islamisk Stat således i en usædvanlig dokumentarfilm, som er produceret af den internationale nyhedsstation Vice News, som det i sommer lykkedes at få adgang til at følge gruppen.

Dokumentarfilmen viser blandt andet, hvordan en dreng - angiveligt ikke mere end 12 år - bliver trænet i at lovprise Islamisk Stat.

”Vi lover dig bilbomber og sprængstoffer. Vi vil ødelægge alle religionens fjender, alle dem, der kæmpede mod Islamisk Stat,” råber han.

Hvorefter en voksen stemme lyder i baggrunden: ”Hvad med kalifatet?”

Drengen svarer straks:

”Kalifatet. Kalifatet vil bestå til verdens ende.”

Isabella Castrogiovanni, ledende specialist i beskyttelse af børn ved Unicefs regionale kontor for Mellemøsten og Nordafrika, ser Islamisk Stats systematiske og omfattende hvervning af børn og teenagere som det hidtil mest markante eksempel på den nye rolle, børnesoldater har fået i verdens konflikter. De ses ikke længere kun som en del af det militære beredskab. Børnene er i lige så høj grad blevet centrale som bærere og forsvarere af bestemte ideologier.

”Der er ved at opstå et nyt paradigme for børnesoldater. De bliver trukket ind i konflikterne og den ekstreme vold på nye måder. I øjeblikket er Islamisk Stat det mest tydelige eksempel,” siger hun.Ifølge den 17-årige Raed, der har været i træningslejr hos Islamisk Stat i Syrien, fortalte lejrens leder dem, at bevægelsen bedst kunne lide de unge.

”Han sagde til mig: I morgen vil de være stærkere ledere eller stærkere krigere,” skriver Human Rights Watch i en rapport om rekruttering og brug af børn i Syrien.

Den amerikanske generalløjtnant Herbert Raymond McMaster, en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer i 2014 ifølge magasinet Time, arbejder med at analysere fremtidens trusler og de konsekvenser, det amerikanske forsvar bør drage. Han mener, at Islamisk Stats børnesoldater stiller verden over for en årelang udfordring. Børnene bliver fjernet fra deres almindelige hverdag og skolegang og udsat for massiv hjernevask, fremhæver han.

”Der er tale om en industri af børnemisbrug. De brutaliserer og umenneskeliggør systematisk de unge borgere. Det her bliver et problem i flere generationer,” siger han til magasinet Foreign Policy.

Isabella Castrogiovanni fra Unicef er dybt urolig over i hvor høj grad, det er lykkedes for Islamisk Stat at fremstille sig selv som en attraktiv bevægelse for mange børn og unge.

”Det er uhørt, hvor mange, der blindt vælger at tilslutte sig deres sag. Det stiller os over for helt nye udfordringer i forhold til, hvordan vi skal imødegå brugen af børnesoldater,” siger hun.