Amerikansk midtvejsvalg vil tvinge Obama til forandring

USA's præsident vil med et valgnederlag i dag være under pres for at ændre stil og foretage udskiftninger i sin stab

Flere demokratiske kandidater ved USA's midtvejsvalg har haft travlt med at lægge afstand til præsident Barack Obama. Her med-virker Obama dog i et arrangement sammen med senatskandidaten Gary Peters i Detroit, Michigan. -
Flere demokratiske kandidater ved USA's midtvejsvalg har haft travlt med at lægge afstand til præsident Barack Obama. Her med-virker Obama dog i et arrangement sammen med senatskandidaten Gary Peters i Detroit, Michigan. - . Foto: Saul Loeb/AFP/Scanpix.

En omrokering i hele præsident Barack Obamas stab bliver anset for givet efter USA's midtvejsvalg i dag, hvor demokraterne ventes at lide et ydmygende nederlag. En klar tilbagegang til præsidentens parti vil sætte Det Hvide Hus under øget pres for at ændre kurs og komme med nye udspil.

”Den 5. november er et virkeligt godt tidspunkt at gennemføre forandringer,” pointerer kommentatorer i Washington.

Valgforskere siger, at republikanerne, der har gjort Obamas upopularitet til et dominerende tema i valgkampen, efter alt at dømme vil vinde de seks pladser, der er nødvendige for, at partiet kan overtage Senatet fra demokraterne.

Republikanerne ventes også at øge deres flertal i Repræsentanternes Hus.

Tidligere har præsidenter foretaget gennemgribende ændringer i hele deres stab, når de har tabt et midtvejsvalg og kun har to år tilbage i Det Hvide Hus. Men både tidligere og nuværende rådgivere for Obama vurderer, at præsidenten vil være imod dramatiske ændringer efter valget.

”Vi vil se udskiftninger i slowmotion,” siger en regeringskilde og tilføjer:

”Præsidenten, der er kendt for sin forsigtige 'no drama Obama'-personlighed, vil kun nødtvungent acceptere kursændringer i den sidste fjerdedel af sin regeringstid.”

Obamas regering er løbende blevet kritiseret for at være for isoleret og have for lidt føling med befolkningen.

Midtvejsvalget ventes også at sætte præsidenten selv under pres for at ændre personlig ledelsesstil, da en ny politisk virkelighed med republikansk flertal og store internationale kriser kan tvinge ham til at lytte mere til sine politiske modstandere.

Kommentatorer henviser til, at den tidligere demokratiske præsident Bill Clinton efter sit nederlag ved midtvejsvalget i 1994 ikke blot foretog mange ændringer på sit hold, men også udviklede sig til at blive en mester i politiske kompromiser, som delvist opløste forskellene på demokrater og republikanere.

Både tilhængere og modstandere af Obama siger, at fejltagelser i forbindelse med ebola-krisen og i strategien mod Islamisk Stat (IS) har understreget behovet for store forandringer i ”boblen” i Det Hvide Hus.

”Obama bør overveje at genoptage idéen med et hold bestående af 'rivaler'. Det er givende at have personer med vidt forskellige holdninger i rummet, når der skal træffes beslutninger,” siger Jane Harman, tidligere demokratisk kongresmedlem for Californien.

Obama er kendt for at være yderst loyal over for dem, der har været loyale mod ham, og langt de fleste af dem, der har forladt deres poster i hans administration, er gået selv.

”Men med det scenario, der nu tegner sig, hvor præsidenten kan komme til at sidde to år med status af 'lame duck' (en handlingslammet præsident), så er der måske kun noget at vinde, hvis der foretages omrokeringer og udskiftninger på en række centrale poster,” påpeger en tidligere insider.

Fremtiden for stabschefen i Det Hvide Hus, Denis McDonough, fremsættes der nu mange spekulationer om. Hvis han udskiftes, vil det give indtrykket af, at der virkelig er noget nyt i gang på præsidentens hold.