Tyskere væmmes over kz-tyveri

Et symbol på lidelserne under Anden Verdenskrig er stjålet

Sådan ser indgangen til Dachau-koncentrationslejren normalt ud.
Sådan ser indgangen til Dachau-koncentrationslejren normalt ud. . Foto: GUENTER SCHIFFMANN/Scanpix.

De fleste kender de kyniske ord ”Arbeit macht frei” (Arbejde gør fri), som stod skrevet i smedejernsbogstaver ved indgangene til nazisternes kz-lejre, og derfor er der nu udbredt forargelse i Tyskland over, at tyve har stjålet en gitterdør med netop denne indskrift i porten til kz-lejren Dachau.

”I denne sag har gerningsmændene lagt øget energi for dagen, så omfanget af hærværket har nået en ny dimension. Døren er et centralt symbol for fangernes lidelsesfulde vej,” siger lederen af Dachaus kz-lejr, historikeren Gabriele Hammermann til avisen Süddeutsche Zeitung.

Karl Freller, der er direktør for stiftelsen Bayriske Mindesteder, kalder ifølge magasinet Focus tyveriet for en ”afskyelig gerning.”

Nazisterne skrev ordene ”Arbeit macht frei” i portene til koncentrationslejrene i forsøget på at vække det falske indtryk, at der kun var tale om rene arbejdslejre og ikke udryddelseslejre.

Lejren i Dachau er i dag indrettet som et museum, der informerer om nazisternes forbrydelser, og samtidig fungerer lejren også som mindested for de mennesker, der omkom under nazisternes forbrydelser. Det skønnes, at mindst 30.000 mennesker mistede livet i lejren i Dachau.

Den 94-årige Max Mannheimer, der har overlevet kz-lejrene i både Auschwitz i Polen og Dachau, er i dag præsident for den forening, der driver lejren i Dachau.

”Det er det hidtil alvorligste angreb på lejrens bygninger”, siger han til Süddeutsche Zeitung.

Ifølge Gabriele Hammermann er tyveriet et bevis for, at der er ved at opstå en tendens til at ødelægge mindestederne.

”Angrebene på mindestederne bliver mere og mere radikale - også andre steder end i Dachau. Man forsøger at ødelægge kernen i mindestederne. Dertil kommer, at de besøgende i lejrene ofte udviser manglende respekt. Blandt de tusindvis af turister, vi har haft på besøg i august måned, var der mange souvenirjægere, som endda stjal stikkontakter”, siger hun.

For fem år siden fjernede tyve samme indskrift fra indgangsporten i lejren Auschwitz. Det lykkedes dengang at finde den svenske bagmand, der blev idømt to år og fem måneders fængsel. Hans fem polske medhjælpere fik ligeledes fængselsstraffe.