Uroen breder sig i Israel

Flere israelere er døde i terror-angreb i den seneste måned end i de seneste to år tilsammen

Arabiske israelere i kamp med israelske sikkerhedstyrker i buen Kafr Kanna den 9. november, dagen efter at sikkerhedsstyrker skød en 22-årig arabisk mand. Foto: AFP Photo/Jack Guez

Mens uro og voldelige sammenstød har plaget Jerusalem næsten dagligt de seneste måneder, har resten af Israel været nogenlunde forskånet for ballade.

Det billede er nu ved at ændre sig.

En række episoder og angreb rundt omkring i Israel de seneste dage har vist, at konflikten ikke længere er begrænset til Jerusalem.

”Det ser ud til, at disse angreb, der kommer i kølvandet på sommerens krig med Hamas, begynder at underminere den følelse af tryghed, som de fleste israelere har følt i årevis,” skriver den israelske sikkerhedsekspert Amos Harel i en analyse i dagbladet Haaretz.

Det er især i en række arabiske byer i det nordlige Is-rael, at der de seneste dage har været uro og voldelige demonstrationer. Urolighederne tog til, efter en palæstinenser blev skudt og dræbt af politiet i byen Kafr Kana.

I mandags blev Tel Aviv også ramt af, hvad det israelske politi betragter som et terrorangreb, da en israelsk soldat blev knivdræbt af en palæstinenser på en togstation. Og på Vestbredden blev en jødisk kvinde dræbt og flere andre såret, da en palæstinenser i mandags gik til angreb med en kniv. Episoden skete tæt på det sted, hvor tre jødiske teenagere i juni blev kidnappet og dræbt. Det var den episode, samt en efterfølgende hævnaktion, hvor en palæstinensisk dreng blev brændt levende, der var med til at eskalere konflikten og kaste Hamas og Israel ud i en 50 dage lang krig i sommer.

Denne uges angreb lægger sig i forlængelse af en række episoder i Jerusalem den seneste måned, hvor palæstinensere har kørt deres biler ind i ventende passagerer ved byens letbane og dræbt adskillige.

Dermed er der ifølge det israelske nyhedsmedie Ynetnews dræbt flere israelere i terrorangreb den seneste måned, end der er de seneste to år tilsammen. Ud over de dræbte er 100 israelere blevet såret. Situationen ser ikke bedre ud på den palæstinensiske side. Så sent som i går blev en palæstinenser skudt og dræbt og en anden såret af det israelske militær under uroligheder på Vestbredden.

Selvom situation i Israel efterhånden må betegnes som meget seriøs, er der fortsat mest af alt tale om forskellige sporadiske hændelser og ikke en større, sammenhængende terrorkampagne. Det siger Kobi Michael, seniorforsker ved Instituttet for Nationale Sikkerhedsstudier i Israel.

”Angrebene og uroen er ikke organiseret fra centralt hold. De palæstinensiske myndigheder bakker ikke for alvor op om det, og det meste af den palæstinensiske befolkning støtter heller ikke disse terrorhandlinger. Indtil videre har der ikke været nok energi i gaderne blandt palæstinenserne til at skubbe den seneste tids meget anspændte atmosfære videre til en større terrorkampagne eller intifada,” siger han.

De israelske myndigheder har nu udstationeret ekstra politistyrker i en række større byer rundt om i landet, mens militæret siger, det har øget antallet af soldater på Vestbredden. I eftermiddag mødes det israelske sikkerhedskabinet for at diskutere, hvordan de får lagt en dæmper på de seneste dages eskalering.