Dødshjælp til debat i tysk parlament

Politisk flertal for at bekæmpe kommercielle dødshjælpforeninger

Den amerikanske kvinde Brittany Maynard har vakt stor opsigt i Tyskland, fordi hun modtog assisteret dødshjælp på grund af en uhelbredelig sygdom.
Den amerikanske kvinde Brittany Maynard har vakt stor opsigt i Tyskland, fordi hun modtog assisteret dødshjælp på grund af en uhelbredelig sygdom.

Den 29-årige kvinde Brittany Maynards selvmord i USA fornylig har vakt stor opsigt i Tyskland. Den uhelbredeligt syge kvinde tog sit eget liv ved hjælp af tabletter, som en læge havde givet hende på recept.

I Tyskland er det forbudt for læger at udstede recepter på dødbringende medikamenter, men til gengæld er der opstået et gråt marked, hvor selvudråbte hjælpere og også såkaldte dødshjælp-foreninger assisterer syge til at begå selvmord.

Denne udvikling får nu det tyske parlament til at reagere. Politikerne begyndte i går en diskussion om, hvorvidt læger og andre personer bør have ret til at give uhelbredeligt syge mennesker dødbringende medikamenter.

Eftersom aktiv dødshjælp og assisteret selvmord er temaer, som vedrører etik, er der i denne debat ikke noget, der hedder partipolitik, og politikerne skal ikke tage hensyn til deres politiske farve, men er stillet frit til at stemme efter overbevisning.

Allerede nu står det klart, at flere politikere især i den konservative kristelige union CDU/CSU helt vil forbyde dødshjælpforeningerne. For eksempel frygter Hubert Hüppe fra CDU, at foreningerne kan bevirke, at alvorligt syge, gamle og handicappede lettere presses til at begå selvmord.

Hans partifælle Jens Spahn siger til nyhedsbureauet dpa:

”Der må ikke opstå professionelle tilbud - eller ligefrem reklamer på gaden for dødshjælp. Døden er ingen vare.”

En gruppe politikere fra både højre og venstre i det tyske parlament ønsker ligeledes at forbyde dødshjælpforeningerne, men de vil til gengæld gøre det lovligt for læger at assistere ved selvmord.

I en udtalelse fra gruppen hedder det, at en menneskeværdig afslutning på livet i nogle tilfælde kun kan sikres igennem muligheden for at få assistance til selvmord fra en læge.

”Men det er en opgave, som udelukkende skal foretages af læger, for kun de kan vurdere, om patienten måske lider under en helbredelig depression,” står der i gruppens udtalelse.

Både den katolske kirke og den store sammenslutning af flere protestantiske kirker EKD har allerede før debatten taget skarp afstand fra tanken om, at læger skal kunne assistere ved selvmord.

Kølns katolske ærkebiskop, Rainer Maria Woelki, kalder lægehjælp til selvmord for en perversion af lægegerningen:

”Selvom kun få mennesker ønsker lægehjælp til at dø, vil forholdet mellem læger og patienter lide alvorlig skade, hvis lægerne via loven får tilladelse til at yde hjælp til selvmord, for det vil øge presset på svage, gamle og syge. Vi risikerer, at de begår selvmord, blot fordi de føler, at de skal 'lette samfundet for deres last',” siger han til avisen Frankfurter Allgemeine.

Efter debatten i går ser der ud til at være et bredt politisk flertal for i hvert fald at forbyde de kommercielle hjælpere og dødshjælpforeningerne.

For eksempel er den socialdemokratiske politiker Karl Lauterbach, der ellers ofte har forsvaret døendes ret til selvmord, i denne sag skarp modstander af alle dødshjælpforeninger.

”Disse serie-dødshjælpere ledsager ofte mennesker i døden, som ellers kunne have fået hjælp på anden måde,” siger han til avisen Süddeutsche Zeitung.

Debatten om dødshjælp vil fortsætte i det tyske parlament mange uger endnu. Det ventes, at politikerne først udarbejder lovforslag på området i løbet af det kommende forår, og at der derefter tidligst kan vedtages en lov i efteråret 2015.