Kristne skal forberede sig på intelligent liv i rummet

Hvad skal religion og særligt kristne gøre, når der bliver fundet intelligent liv ude i rummet? De overvejelser gør professor David Wilkinson sig

Det er 50 år siden, at moderne naturvidenskab begyndte at beskæftige sig med spørgsmål: Er der intelligent liv i rummet?
Det er 50 år siden, at moderne naturvidenskab begyndte at beskæftige sig med spørgsmål: Er der intelligent liv i rummet?.

Hvad sker der ude på de millioner af stjerner, som lyser op på en klar nattehimmel? Med den meget omtalte videnskabelige mission til kometen 67P, er spørgsmålet om livets opståen igen til debat.

Men lige så vigtig er tanken om, at der ikke alene kan være liv, men også intelligent liv i andre galakser. Spørgsmålet har optaget mennesket længe, og det er nu 50 år siden, den moderne naturvidenskab begyndte at forske i muligheden.

Men det er ikke kun et spørgsmål for astrofysikere og andre naturvidenskabsfolk. Det er også et spørgsmål, som bør optage teologer og andre troende.

Sådan lyder argumentet fra den britiske professor David Wilkinson, som er forfatter til bogen ”Science, Religion and the Search for Extraterrestrial Intelligence” (Naturvidenskab, religion og søgen efter intelligen liv i rummet), som er udgivet på forlaget Oxford University Press.

”Nogle vil se intelligent liv i rummet som en udfordring af troen. Selv er jeg ret afslappet. Vi har i mange århundreder været bevidst om, at vi lever i en naturlig verden med mange former for liv. I universet er vi blot den eneste kendte form for intelligent liv. Hvis der er andre intelligente væsener ude i rummet, mener nogle, at det vil underminere det særlige ved mennesker,” siger David Wilkinson, der ud over at være professor i teologi og religion ved Durham University har en doktorgrad i astrofysik.

Han afviser selv, at et eventuelt fund af intelligent liv andre steder vil fratage mennesket dets særlige position.

”I den kristne tro er Gud skaberen, så Gud kan skabe hvor, hvornår og hvem som helst, han ønsker. Og vores religion er med Gud og ikke menneskene i centrum. For mig vil det være en demonstration af, hvor stor Gud er. At universet er mere fantastisk, end vi tror.”

David Wilkinson tror selv, at der må være intelligent liv et sted ude i universet.

”Der er bakterier og simple livsformer, men videnskaben i dag siger, at vi mennesker er alene om at repræsentere intelligent liv i denne galakse. Men der kan være intelligent liv i andre galakser, som er så uendelig langt væk i både tid og afstand, at vi måske aldrig får at vide, at det findes,” siger han.

I forhold til kristne og teologer, så vil det rejse spørgsmål om menneskets unikke rolle i skabelsen, samt troen på, at Jesus af Nazaret levede og opstod fra de døde.

”Frelsen er mekanismen for Guds og Jesu tilgivelse, og hvordan skal vi relatere det til intelligent liv i universet? Men Jesus døde for alle i universet. Vi skal bringe vores mission ud til hele universet, også hvis Gud er inkarneret andre steder, og der eksempelvis er små grønne mænd og kvinder,” siger David Wilkinson, som på Kristeligt Dagblads spørgsmål erkender, at han ikke har tænkt over, hvad intelligent liv andre steder vil betyde for den kristne opfattelse af himlen.

David Wilkinson oplever en stor interesse, når han holder foredrag om emnet, men han medgiver samtidig, at der er en blandet, men overvejende positiv, holdning fra de to fløje, teologien og naturvidenskaben, som han mener, kan lære meget af hinanden.

”Det handler ikke om at pådutte hinanden noget. Men vi skal være åbne for en dialog mellem naturvidenskab og religion. Hele universet og spørgsmålet om begyndelsen og enden rejser mange filosofiske, teologiske og metafysiske spørgsmål. Og teologer ved, at Gud har skabt universet. Så hvad videnskaben fortæller os, gør os bedre i stand til at forstå Gud,” lyder argumentet.

Selv er David Wilkinson metodist, men han mener ikke, at den teologiske tilgang til eventuelt intelligent liv i rummet har noget med de enkelte kirkeretninger at gøre.

”Den katolske kirke havde en overgang mange tænkere, som var optaget af spørgsmålet, men det skifter over tid,” siger han med tilføjelsen, at nok kun kreationister totalt aviser muligheden.