Vold i Mellemøsten øger jødehad i Europa

Ifølge jødisk leder oplever Tyskland for tiden den værste antisemitisme siden Hitler

Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har kaldt antisemitisme for et "dolkestød i de europæiske samfunds hjerter."
Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, har kaldt antisemitisme for et "dolkestød i de europæiske samfunds hjerter.". Foto: Olivier Hoslet .

Flere fremtrædende tyske politikere og organisations-ledere har i de seneste måneder advaret om, at antisemitismen vokser i Europa, og senest har den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, kaldt antisemitisme for et ”dolkestød i de europæiske samfunds hjerter”.

Det skete ved en antisemitisme-konference, som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, arrangerede i den tyske hovedstad, Berlin, og hvor sommerens konflikt mellem Is-rael og Hamas blev set som en af de udløsende faktorer for det omsiggribende jødehad.

”Hadet mod jøder vokser igen i mit eget land og over-alt i Europa som følge af de voldelige begivenheder i Gaza. For eksempel bliver tyske jøder udsat for trusler og overgreb ved anti-israelske demonstrationer. Konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza må ikke fungere som en retfærdiggørelse af antisemitisk opførsel,” sagde socialdemokratiske Frank-Walter Steinmeier ifølge nyheds-bureauet Reuters.

Den tyske kansler, Angela Merkel, deler hans bekymring. Ved en demonstration imod antisemitisme, der fandt sted i Berlin for nogle uger siden, understregede kansleren i en tale, at jødisk livsførelse ikke alene hører hjemme i Tyskland. Det er også en del af landets identitet og kultur. Hun kaldte det for en uhyrlig skandale, at mennesker i nutidens Tyskland svines til på grund af deres jødiske tilhørsforhold.

Lederen af Jødernes Centralråd i Tyskland, Dieter Graumann, bekræfter i et interview med den britiske avis The Guardian, at jøderne udsættes for voksende antisemitisme i Europa. Om jøderne i Tyskland siger han, at de nu oplever ”de værste tider siden nazisternes æra”.

De seneste måneder har der været flere anslag mod jødiske synagoger, og det er for eksempel sket, at demonstranter ved anti-israelske protester har båret skilte mod ord som ”Gas jøderne”.

Ulrich Beck er sociolog og leder et europæisk forskningsprojekt i München, der blandt andet beskæftiger sig med udviklingen af globale tendenser og strømninger og den indflydelse, de har på folk og nationalstater.

Ligesom Frank-Walter Steinmeier mener han, at konflikten mellem Israel og Hamas i Gaza er skyld i den voksende antisemitisme i Europa. I en kronik i avisen Süddeutsche Zeitung skriver han:

”Tidligere hadede man jøderne, fordi de havde korsfæstet Jesus. I dag betragter mange tyskere og andre europæere automatisk jøder som israelere, og pludselige bliver naboen igen gjort til jøde og dermed til udlænding og fjende i sit eget land. Det nye i Mellemøsten-konflikten er, at den globaliseres, og at konfrontationerne ikke længere finder sted alene i Pa-læstina men også i Paris, Berlin og Rom.”