Afrika vil ikke længere reddes af den hvide mand

Blot forestillingen om, at Afrika har brug for at blive reddet af en gruppe B- og C-kunstnere, er et perverst eksempel på Messias-komplekset, mener politisk analytiker, der kritiserer Bob Geldofs støttekoncert

Der er afrikansk modstand at spore mod de europæiske rockstjerner Bob Geldofs og Bonos genindspilning af et pophit til fordel for kampen mod ebola.
Der er afrikansk modstand at spore mod de europæiske rockstjerner Bob Geldofs og Bonos genindspilning af et pophit til fordel for kampen mod ebola. . Foto: Andrew G Cowie.

Det er et klassisk eksempel på den hvide mands ”Messias-kompleks” i Afrika og lugter af nedladenhed, når europæiske pop- og rockstjerner som Bob Geldof og U2's Bono nu endnu en gang trommer vestlige pop- og rocksangere sammen for at hjælpe Afrika ved at genindspille et hit.

Tiden er ikke blot løbet fra det pågældende 1980'er-hit ”Do They Know It's Christmas” (Ved de, at det er jul?). Den er løbet helt fra den type spontane hjælp, der bygger på, at Afrika ikke kan finde ud af at løse sine problemer selv. Det mener i hvert fald en række unge, veluddannede afrikanere, der er blevet interviewet om sagen.

En af dem er den 33-årige politiske analytiker Abdullahi Halakhe fra Kenya.

”Blot forestillingen om, at Afrika i 2014 har brug for at blive reddet af en gruppe B- og C-kunstnere (...), er et perverst eksempel på Messias-komplekset,” siger han til den arabiske nyhedsstation Al-Jazeera.

Den eneste måde, mener kenyaneren, hvorpå Afrika kan komme sine problemerne til livs, er i kraft af en vedvarende økonomisk vækst i eksempelvis turismen og investeringerne på kontinentet. Og han har ikke meget tilovers for de millioner af kroner, sangen vil kunne tjene til ebolabekæmpelsen.

”Det er svært at se, hvordan nogle få dollars fra tid til anden på nogen måde kan opveje den skade, der bliver forøvet på landets image,” mener Abdullahi Halakhe.

Sangen, det hele handler om, hedder ”Do They Know It's Christmas” og blev oprindelig indspillet af det spontant sammensatte nødhjælpsorkester Band Aid i 1984. Dengang gik overskuddet på over 80 millioner kroner til en katastrofal hungersnød i Etiopien.

20 år senere blev sangen genindspillet til fordel for en hungersnød i Sudan. Og denne gang gælder genindspilningen så ebola i Vestafrika, og allerede nu tegner sangen til at slå alle de tidligere indtjeningsrekorder, hvis salget fortsætter.

Men den 26-årige finansanalytiker Dawit Gebreselassie fra Etiopien så alligevel hellere, at Bob Geldof og Band Aid holdt fingrene væk fra ebolakrisen i Vestafrika. Hjælpen er nemlig langtfra entydig, forklarer han. I dag oplever Etiopien en imponerende økonomisk vækst og er den femtestørste økonomi i Afrika syd for Sahara, men landet har ifølge Dawit Gebreselassie kæmpet ekstremt hårdt for at slippe af med mærkatet som det fattige, sultende land.

”Det har forsøgt at fremvise et lysere image til verden for at tiltrække turister og udenlandske investeringer. Men det er op ad bakke (...),” siger han til Al-Jazeera.

Genindspilningen af ”Do They Know It's Christmas” har ligeledes fået en blandet modtagelse på hjemmebanen i Storbritannien. Her har kritikere peget på, at hvis landets rock- og popstjerner holdt op med at sende deres formuer udenlands for at slippe for at betale skat, ville der slet ikke være brug for støtten fra Band Aid, fordi pengene til international nødhjælp ville være der i første omgang.

Et synspunkt, Bob Geldof, der er berygtet for sin brug af bandeord i interview, er så uenig i, at han, da han blev bedt om at kommentere det i et interview med den britiske nyhedsstation Sky News, gentagne gange kommenterede det med ukvemsord, der var så kraftige, at nyhedsstationen afbrød interviewet.

Tidligere har Bob Geldof dog forsvaret genindspilningen med, at det er den eneste måde, han og hans kolleger kan gøre en forskel på.

”Det eneste, popsangere kan gøre, er at synge, skrive sange og lægge det til side, vi ellers er optaget af,” sagde han på et pressemøde, da indspilningerne begyndte.

På samme pressemøde understregede U2's forsanger, Bono, at genindspilningen af det gamle hit muligvis ikke er det bedste svar på ebolakrisen, men det er nødvendigt, ”fordi det internationale samfund ikke lever op til de løfter om hjælp, de giver på topmøder i stil med G8-møder”.

”På en måde ville jeg ønske, at vi slet ikke behøvede at gøre det her. Der vil komme et tidspunkt, hvor vi ikke behøver at gøre det længere, og det bliver virkelig godt,” sagde Bono.

Hør "Do They Know it's Christmas" her