Pavebesøg i Tyrkiet støtter regionens kristne

Når pave Frans i morgen indleder et tredages besøg i Tyrkiet, er det en håndsrækning til ikke bare den ortodokse kirke, men kristne i hele Mellemøsten

Pave Frans besøger Tyrkiet i morgen.
Pave Frans besøger Tyrkiet i morgen. Foto: Massimo Valicchia/NurPhoto.

Det er et meget vigtigt besøg, pave Frans indleder i morgen i Tyrkiet. Det er ikke blot en støtteerklæring til den ortodokse kirke i Tyrkiet, men til alle Mellemøstens kristne, siger Peter Lodberg, lektor og leder af Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

”Det er en solidaritetserklæring til de kristne, uanset konfessionelt tilhørsforhold, for det her (krigen i Syrien og Islamisk Stats fremgang) er en så alvorlig situation, at det er en fælles sag, uanset hvilken kristen konfession man tilhører,” siger Peter Lodberg.

Dimitrios Triantaphyllou, leder af Center for Internationale og Europæiske Studier ved Kadir Has Universitet i Istanbul, er enig.

”Der er en bekymring for Tyrkiets nabolande og det faktum, at kristne helligdomme, kirker og klostre i Irak og Syrien bliver ødelagt. Jeg tror, at det ligger den katolske kirke meget på sinde, og at man vil tale med de tyrkiske myndigheder om det,” siger han.

Besøget er samtidig en støtteerklæring til patriarken og de kristne menigheder i Tyrkiet. Kristne og andre ikke-muslimske minoriteter i Tyrkiet bliver trods visse fremskridt de senere år stadig diskrimineret. Et eksempel er de tyrkiske myndigheders lukning af det ortodokse præsteseminar Halki, som forhindrer den ortodokse kirke i Tyrkiet i at videreføre den religiøse uddannelse.

”Der ligger en solidaritetserklæring fra den katolske kirke i, at man vil signalere over for de tyrkiske myndigheder, at man støtter den ortodokse kirkes ønske om at få bedre vilkår,” siger Peter Lodberg.

Der er ingen tvivl om, at de tyrkiske myndigheder også ser besøget som en vigtig begivenhed. Paven skal på sin første dag i Tyrkiet mødes med både den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan og ministerpræsident Ahmet Davutoglu.

I 2006 skabte pave Frans' forgænger pave Benedikt XVI ellers furore blandt ledere i Mellemøsten med en opsigtsvækkende tale på et tysk universitet. I talen brugte paven et citat fra en kristen, middelalderlig tekst, som kæder profeten Muhammed sammen med vold og onskab. Det skabte vrede i Tyrkiet og andre muslimske lande. Striden blev dog tilsyneladende lagt på hylden, da pave Benedikt XVI senere samme år besøgte Tyrkiet, hvor han både mødte Erdogan og bad en bøn i Den Blå Moske sammen med muftien af Istanbul - og det aktuelle besøg af pave Frans signalerer, at begge parter er interesserede i et konstruktivt forhold.

Erdogan har i sin regeringstid stået i spidsen for en udvikling, hvor islam har fået mere betydning og plads i det offentlige rum, og det har gjort ham til en populær mand blandt tyrkiets troende, muslimske befolkning. Erdogan spiller selv ”det religiøse kort”, og derfor kan han bruge pavens besøg til at fremhæve sin egen betydning over for sine vælgere, siger Dimitrios Triantaphyllou.

”Pavens besøg passer godt ind i, hvad Erdogan er i færd med. Han vil kunne sige til sine vælgere: 'Jeg er leder af muslimerne, og jeg er også beskytter af alle andre, som tror på Gud',” siger han.

Men det betyder ikke, at man skal forvente, at den tyrkiske regering vil ændre dramatisk holdning til for eksempel det lukkede ortodokse præsteseminar, selv om paven vil presse på at få det genåbnet.

”Paven vil lægge pres på, og der vil ikke komme noget ud af det. USA, Tyskland og andre landes ledere lægger løbende pres på, og intet sker,” siger Dimitrios Triantaphyllou.

Det er første gang, at pave Frans besøger Tyrkiet, men han og den økumenske patriark Bartholomæus, som har hjemme i Istanbul, har mødtes flere gange før. Under besøget vil paven deltage i den ortodokse kirkes fejring af helgenen Andreas, som finder sted søndag.

Og besøget hos patriarken har stor betydning, siger Peter Lodberg. Det understreger, at pave Frans og Bartholomæus begge er meget engagerede i at forbedre forholdet mellem de den katolske og den ortodokse kirke, siger Peter Lodberg.

”Jeg kan godt forestille mig, at der kan være opstået en god kemi imellem de to personer, for de er fokuseret på de samme ting. De er begge meget optaget af, at kirken, teologien og kristendommen skal være på omgangshøjde med de sociale, politiske og religiøse udfordringer, som samtiden stiller kirken over for,” siger Peter Lodberg.

Pavens besøg i Tyrkiet slutter på søndag.