Prøv avisen

Kendte: Amerikanerne bør vende indkøbsorgie ryggen

Black Friday bør boykottes i protest mod, at betjent slipper for straf for Ferguson-drab, lyder opfordring.

Torsdag aften fejrede mange amerikanere traditionen tro thanksgiving med et veldækket bord med kalkun og søde kartofler.

En anden tradition lyder, at dagen efter skal bruges på at gå på tilbudsjagt på den såkaldte Black Friday, hvor landets butikker og storcentre lokker med slagtilbud.

Men i år forsøger flere kendte amerikanere at få deres landsmænd til at boykotte Black Friday i protest over, at betjenten, der skød og dræbte den sorte teenager Michael Brown i byen Ferguson, ikke bliver tiltalt.

Under parolen og hashtagget #NotOneDime og #BlackoutBlackFriday opfordrer blandt andre tv-skuespilleren Jesse Williams og hip-hop-stjernen Russell Simmons på Twitter de 300 millioner amerikanere til at skabe forandring gennem handling.

- Vi har magten til at ændre vores land. Støt op om @Unitedblackout på #BlackoutBlackFriday, skriver Kat Graham fra tv-serien "The Vampire Diaries".

- Ingen retfærdighed, ingen profit. Forretningerne forstår kun dollar-sprog, så lad os tale deres sprog, skriver Jesse Williams.

Der er tradition for, at butikkerne har en række slagtilbud på netop Black Friday, så spørgsmålet er, om amerikanerne vil lytte til opfordringen og lade tilbud være tilbud.

Folkene bag kampagnen siger, at menneskerettighederne i USA er under pres, og at politibrutalitet ikke udbredt.

Den manglende tiltale mod betjenten Darren Wilson førte tidligere på ugen til to dages uro i omkring 170 byer over hele USA og omkring 400 anholdelser. En storjury havde forinden afgjort, at betjenten havde handlet efter bogen, da han skød Michael Brown.

Ifølge CNN regner den amerikanske detailbranche med, at amerikanerne i år køber ind for 3700 milliarder kroner på Black Friday.

Der bor i alt cirka 43 millioner sorte indbyggere i USA, og det er deres potentielle købekraft, som initiativtagerne nu håber, at de vil bruge til at boykotte Black Friday.