Historiske skridt mod kristen forsoning

Pave Frans og den ortodokse patriark Bartholomæus fastslog i weekenden, at den katolske og ortodokse kirke er på vej mod forsoning og fællesskab

Den ortodokse patriark Bartholomæus kyssede pavens hoved i går i det ortodokse patriarkats hovedkirke og understregede derved ønsket om fuldt fællesskab mellem kirkerne. -
Den ortodokse patriark Bartholomæus kyssede pavens hoved i går i det ortodokse patriarkats hovedkirke og understregede derved ønsket om fuldt fællesskab mellem kirkerne. - . Foto: GALAZKA/SIPA.

Der kunne næsten ikke have været et stærkere symbol på den voksende forening mellem den katolske og ortodokse kirke end det, der kom i weekenden: Pave Frans bukkede sig tilsyneladende spontant ned for den ortodokse patriark Bartholomæus med et ønske om velsignelse under en gudstjeneste, og Bartholomæus svarede ved at kysse pavens hoved.

I forbindelse med pavens historiske besøg i Istanbul i den forgangne weekend viste begge religiøse ledere deres engagement i at forene kristne verden over og afsluttede besøget med at underskrive en fælles erklæring om netop dette.

I går formiddag ventede Leandros Daskalopulos spændt i sin butik kort fra den ortodokse hovedkirke i Istanbul. Den smalle vej udenfor var afspærret og fuldt af politi, og oven over svævede en politihelikopter.

“For mig er paven lige så vigtig som Bartholomæus,” sagde Leandros Daskalopulos, som sælger sin fars håndlavede ikoner i sin butik.

Så det var et stort øjeblik for ham, da pave Frans kørte forbi butikken og vinkede gennem det åbne vindue.

“Jeg tager mig ikke af kirkepolitik. For mig handler det om at bede; de ortodokse beder til Jesus, og katolikkerme gør det samme,” sagde Leandros Daskalopulos, som selvfølgelig også så det symbolske kys på tv.

“Det var et tegn på respekt for hinanden, ikke for at vise at den ene er mere magtfuld end den anden,” sagde Leandros Daskalopulos.

I det ortodokse patriarkats hovedkirke deltog pave Frans med patriark Bartholomæus i gudstjenesten og fejring af helgenen Andreas. Undervejs holdt de to kristne ledere taler til hinanden, begge meget forsonende og til tider broderlige.

Paven understregede, at der ikke vil være nogen betingelser fra den katolske til den ortodokse kirke på vejen mod fuldt fællesskab mellem kirkerne. Den ene ting, den katolske kirke ønsker, er fællesskab med de ortodokse kirker, lød det.

“Deres Hellighed, vi er allerede på vej mod fuldt fællesskab,” sagde pave Frans i sin tale til Batholomæus, leder for 300 millioner ortodokse verden over.

Der er særligt brug for forsoning i disse tider med krig i Mellemøsten og voksende fundamentalisme, lød det fra paven.

“Hvordan kan vi med troværdighed forkynde Kristi budskab om fred, hvis der fortsætter med at være rivalisering og uenighed mellem os?” spurgte pave Frans retorisk i sin tale til Bartholomæus.

Bekæmpelse af fanatisme gennem forståelse og dialog har været pavens hovedbudskab under besøget i Tyrkiet, både når han har mødtes med den tyrkiske statsleder Erdogan og med religiøse ledere. Under en rundvisning i Den Blå Moské i lørdags tog paven et par minutters stilhed i retning mod Mekka sammen med Istanbuls mufti, en symbolsk fælles bøn.

“Et autentisk møde er altid et møde mellem personer med et navn, et ansigt, en fortid, og ikke kun et møde mellem idéer,” sagde paven i går og henvendte sig til Bartholomæus.

“Lad os aldrig glemme at bede for hinanden,” sluttede paven, inden han og Bartolomæus underskrev en fælles erklæring om samhørighed mellem den katolske og ortodokse kirke og med en opfordring til verdens ledere om at arbejde for fred.