Prøv avisen

270.000 underskrifter mod mega-moské i London

Kristen kampagne mod planer om mega-moske beskyldes for at buge ufine metoder

Alle kan oprette en underskriftsindsamling på den britiske premierministers hjemmeside. Men det er en kampagne mod planene om en mega-moské med plads til 12.000 mennesker Abbey Mills i det østlige London, som topper listen.

Da underskriftsindsamlingen stoppede natten til i går, havde flere end 270.000 mennesker skrevet under på kampagnen. Forud er gået en intens kampagne, hvor flere grupper har anklaget personerne bag kampagnen for at fordreje fakta, og Londons overborgmester, Ken Livingstone, har også taget afstand fra kampagnen.

Kvinden bag underskriftsindsamlingen har ikke lagt fingre imellem i sit ordvalg.

Vi, den kristne befolkning i det gode land Storbritannien, vil have, at planerne om at bygge en mega-moské i det østlige London bliver skrottet. Planerne vil kun føre til forfærdelig vold og lidelse, og flere penge skulle i stedet bruges på det nationale sundhedsvæsen, skriver således Jill Barham.

Såvel folkene bag moskéen som menneskerettighedsgrupper mener, at ordvalget i underskriftsindsamlingen har til formål at opfordre til raceuroligheder.

Det ser ud som om, at det yderste højre har presset på i underskriftsindsamlingen, og at der er en anti-muslimsk kampagne startet af en kvinde, som på sin blog på internettet har links til ekstreme højreorienterede hjemmesider, siger kampagnekoordinator Ruhul Tarafder fra menneskerettighedsorganisationen The 1990 Trust til avisen The Guardian.

Organisationen har forgæves opfordret premierministerens kontor til at gøre noget ved sprogbrugen i underskriftsindsamlingen.

Londonavisen The Evening Standard har været med til at støtte underskriftsindsamlingen, masse-emails har påstået, at Londons overborgmester vil give 100 millioner pund eller mere end én milliard danske kroner til projektet, som vil blive større end St. Pauls kirken i London.

I denne uge kaldte repræsentanter for overborgmesteren kampagnen for særligt ondskabsfuld.

En talsmand for moskéen understreger, at den forventede pris bliver på 75 millioner pund, som skal samles ind blandt muslimer.

Kampagnen har også fået næring af, at det er den ultra-ortodokse muslimske sekt Tablighi Jamaat, som står bag projektet. Organisationen sender blandt andet unge britiske muslimer på skoler i Pakistan. Gruppen afviser også, at der er hold i beskyldninger om relationer til terrorgrupper.

norum@kristeligt-dagblad.dk

Bevægelsen bag moskéen

Tablighi Jamaat kan oversættes som proselytternes gruppe. Den er stiftet i 1927 i Indien og har 70-80 millioner tilhængere i 150 lande. Pilgrimsrejser foregår til fods. En million mænd deltager i det årlige møde i Raiwind i Pakistan. Kilde: The Times