Zhou Yangyang er isoleret på 14. døgn i Hubei-provinsen

Egentlig skulle 30-årige Zhou Yangyang bare på en kort nytårsferie hos familien i byen Enshi i Hubei-provinsen, hvor corona-virusset brød ud. Nu aner hun ikke, hvornår hun får lov til at forlade byen og vende tilbage til sit arbejde på Det Danske Kulturinstitut i Beijing

I Enshi tjekkes en bilists temperatur af en frivillig i beskyttelsesdragt i håb om at bremse corona-virusset. – Foto Xie Chuanhui/Costfoto/Sipa USA/Ritzau Scanpix.
I Enshi tjekkes en bilists temperatur af en frivillig i beskyttelsesdragt i håb om at bremse corona-virusset. – Foto Xie Chuanhui/Costfoto/Sipa USA/Ritzau Scanpix.

”Usikkerheden og alle de falske nyheder har været det værste,” siger Zhou Yangyang, der nu på 14. døgn sidder fanget i hjembyen Enshi i den hårdt ramte Hubei-provins.

Hun arbejder til daglig som projektleder på det danske kulturinstitut i Beijing, men skulle som de fleste andre kinesere hjem til familien og fejre årets store højtid, det kinesiske nytår. Hun tog afsted den 19. januar, og det blev til en lang tur med toget, eftersom hendes hjemby ligger 1500 kilometer fra Beijing. Først dagen efter nåede hun frem, så hun kunne blive genforenet med sin familie.

Zhou Yangyang skal foreløbig blive i Enshi indtil den 15. februar. Privatfoto.
Zhou Yangyang skal foreløbig blive i Enshi indtil den 15. februar. Privatfoto.

”Jeg kan huske de første par dage – altså den 20. og 21. januar – der var der ingen, der bar masker, når man gik rundt omkring i byen. Og jeg følte heller ikke selv nogen grund til at være nervøs. Men faktisk havde vi i min familie fået en underretning om, at der var en eller anden mærkelig sygdom i omløb i provinshovedstaden. I hvert fald havde min kusine i Wuhan besluttet at holde sine børn inden døre så meget som muligt – bare for at være på den sikre side. Men vi andre anede ikke uråd,” fortæller Zhou Yangyang.

Den 21. januar begynder hendes venner fra hele Kina imidlertid at rundsende informationer på de sociale medier om, at noget var helt galt – især i Hubei og provinshovedstaden Wuhan. Og fra da af er hun godt klar over, at der nok er hold i rygterne om den farlige virus. Derfor snakker hun med sin far om, at de nok hellere må sikre sig nogle beskyttelsesmasker. Og det var klogt, for de bliver udsolgt på få dage.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Men fra officielt hold sker der først noget den 22. januar, hvor vores lokalregering her i Hubei-provinsen går ud og varsler, at Wuhan vil blive lukket ned dagen efter for at mindske risikoen for at få spredt denne dødelige coronavirus. Og her i Enshi bliver al bustrafik stoppet og alle offentlige steder lukket fra den 23. januar. Og et par dage senere bliver alle tog og fly til og fra vores by indstillet. Og siden da har vi praktisk talt været isoleret fra omverdenen,” siger Zhou.

Hun har tilbragt de sidste 14 døgn i det hus, hvor forældrene bor sammen med hendes 84-årige bedstemor. Myndighederne har på det kraftigste opfordret folk til at blive inden døre, og derfor går de også kun ud for at handle det allermest nødvendige. Alle, der bevæger sig uden for hjemmets fire vægge, skal bære maske, og hvis de vil lukkes ind i et supermarked, skal de først have tjekket deres temperatur.

Fra tagterrassen på familiens treetagers hus kan Zhou Yangyang se ned på de øde gader. De eneste biler, der har lov til at køre rundt i byen er nogle kommunale køretøjer, der via højttalere informerer borgerne om situationen og minder dem om, at de skal blive inden døre.

”De fleste af os følger jo udviklingen via forskellige apps på vores smartphones. Men mange af de ældre mennesker har ikke den slags telefoner, derfor er vores lokale myndigheder udover højttalervognene begyndt at udsende informationer via radioen,” forklarer Zhou og påpeger, at det med at få de rigtige informationer frem er meget vigtigt:

”Ja – for der har været alt for mange falske nyheder på de sociale medier. På den måde kan man sige, at jeg har været igennem tre stadier. Først anede jeg ingenting. Dernæst blev jeg bange for alle de rygter, der kørte, om hvor mange der ville dø af det her. Men nu er jeg faktisk mere optimistisk. Jeg tror på vores eksperter og på, at vores regering nu efterhånden har kontrol med situationen,” påpeger Zhou Yangyang.

I hendes hjemby Enshi ser det heller ikke ud til at være så galt fat indtil videre med blot 120 smittede ud af en befolkning på 450.000 mennesker og endnu ingen døde. Men hvad angår Wuhan, epicentret for epidemien, og andre storbyer i provinsen, er det nogle ret foruroligende tal, der er kommet frem de seneste døgn. Fra mandag til tirsdag steg antallet af corona-smittede i Hubei-provinsen med 20 procent – fra 11.177 til 13.522 personer. Og dødstallet er steget fra 350 til 414.

Der er ingen officiel forklaring på, hvorfor antallet af smittede er steget så voldsomt. Men det er ikke utænkeligt, at det kunne hænge sammen med, at befolkningen i Hubei først blev advaret mod det farlige virus og blev bedt om at bære masker fra den 23. januar. Det er snart to uger siden – og inkubationstiden er op mod 14 dage. Foreløbig har den kinesiske regering forlænget nytårsferien indtil den 15. februar, og hvis de seneste dages tendens fortsætter, kan folk blive bedt om at holde sig hjemme helt indtil begyndelsen af marts.