40 områder i Texas kalder sig ”abortfristeder” og vedtager egne love

Abort er et betændt emne i USA, og lokalsamfund i Texas tager sagen i egen hånd og indfører lokale love mod abort. Kritikere kalder byerne medicinske ørkener.

Det er den tidligere babtistpræst Mark Dickson, der har introduceret metoden med at erklære byer for en slags abortfrie zoner. Han kendes ved, at han bærer sin baseballkasket omvendt. (Arkiv)
Det er den tidligere babtistpræst Mark Dickson, der har introduceret metoden med at erklære byer for en slags abortfrie zoner. Han kendes ved, at han bærer sin baseballkasket omvendt. (Arkiv). Foto: Evelyn Hockstein/Reuters.

Mens den amerikanske højesteret overvejer en sag om Texas' kontroversielle abortlov, går visse områder i delstaten længere endnu og erklærer sig som "fristeder for de ufødte".

Abortloven i Texas, som trådte i kraft 1. september, gør det forbudt at få foretaget en abort efter sjette graviditetsuge. Selv ved incest eller voldtægt er der ikke undtagelser.

Omkring 40 lokalsamfund er gået skridtet videre. De har på egen hånd vedtaget helt at forbyde - eller gøre det meget svært - overhovedet at få foretaget indgrebet i deres byområde.

Denne uge blev byen Anson det seneste i rækken af selverklærede "fristeder".

Her bor der omkring 2400 mennesker, og sygeplejersken Mariah Mayo er stolt over, at byens borgere kunne stå bag den nye lov.

- Jeg står her i dag for at repræsentere uskyldige ufødte, som ikke er i stand til at tale for sig selv, siger Mayo til anti-abortorganisationen Liveaction.org.

- Jeg er fuldstændig enig i det, som min prædikant siger. Jeg ønsker også, at aborter bliver ulovlige.

Byernes egne love er hovedsageligt symbolske markeringer, da mange af dem slet ikke har abortklinikker. Men de viser tydeligt visse områders indædte modstand mod indgrebet.

Det største "abortfristed" er byen Lubbock med cirka 250.000 indbyggere. Her stemte borgere dette forår for en ny lov mod abort, og netop her fik den rent faktisk konsekvenser.

Organisationen Planned Parenthood, der er en slags mødrehjælp, som driver lægeklinikker, er nemlig nu stoppet med at udføre aborter i byen.

Kritikere kalder derfor Lubbock en "medicinsk ørken". Den nærmeste abortklinik ligger fem timers kørsel væk.

Borgerretsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) forsøgte i Lubbock at tale for retten til abort. Men forgæves:

- Der var alle mulige kæmpekirker, som aktivt førte kampagne for det her tiltag. Det er bare noget, som vi ikke rigtig kan tage kampen op imod, siger ACLU-talsperson Blair Wallace.

Idéen om "abortfristederne" er skabt af manden Mark Lee Dickson. Han er tidligere baptistpræst og kommer fra en familie af abortmodstandere.

Dickson, der kendes på sin bagudvendte baseballkasket, begyndte sin kampagne i 2019 i en lille by på grænsen til Louisiana ved navn Waskom.

Her fik Dickson overbevist lokale embedsmænd om, at en abortklinik fra nabostaten var på vej til at flytte til byen.

Selv om klinikken afviste at have den slags planer, vedtog Waskoms fem mandlige byrådsmedlemmer enstemmigt at forbyde alle aborter i deres by.

Siden da er Dickson, som ikke vil udtale sig til AFP, rejst på tværs af Texas for at overbevise andre lokalsamfund - med succes.

- De kommer til at fortsætte, indtil der ikke er adgang til abort overhovedet. Det er deres mål, siger Blair Wallace fra ACLU.

Love mod abort er igennem årene blevet vedtaget i mange republikanske delstater.

Men de er blevet underkendt af amerikanske domstole, fordi de ikke er forenelige med flere højesteretsdomme.

Flere sager i højesteret kan dog få stor betydning for amerikanske abortrettigheder den næste tid.

/ritzau/AFP