4100 flygtninge reddet i Middelhavet i weekenden

Det forventes, at det milde forårsvejr vil få langt flere flygtninge til at tage turen over middelhavet.

Den italienske kystvagt har søndag samlet 2150 migranter op fra synkefærdige både i Middelhavet, og det bringer det samlede antal for weekenden op på 5800.

Ligene af otte bådflygtninge er fundet om bord på to af de både, der blev undsat, mens to andre druknede, da de kastede sig i vandet for at blive samlet op af skibe, der var kommet migranterne til undsætning, oplyser kystvagten.

Alene kystvagtskibet "Bettica" kom fire både med migranter til undsætning og fik halet 570 om bord. En kystvagtofficer fortæller, at de fleste reddede er afrikanere.

Den libyske kystvagt oplyser, at den søndag har stoppet fem både med omkring 500 mennesker om bord ud for den libyske kyst og beordret dem tilbage til byen Misrata øst for hovedstaden Tripoli.

- Vi vil forsøge igen for anden gang og for tredje gang. Vi vil nå Europa eller dø, siger en kvinde, der var med om bord.

Antallet, der er samlet op i denne weekend, er tæt på rekord, selv om hundredvis de seneste uger er druknet i forsøget på at nå til Europa. Rundt om i Europa er der bekymring for, at det varsler en ny stor tilstrømning af migranter.

Det forventes, at det milde forårsvejr og det rolige hav om sommeren vil betyde, at omkring 200.000 flygtninge vil ankomme til Italien i løbet af 2015. Det er 30.000 flere end sidste år, viser en forudsigelse fra det italienske indenrigsministerium.

Sidste måned forliste en båd med flygtninge i Middelhavet, og omkring 800 mennesker mistede livet i, hvad der kaldes det værste skibsforlis i Middelhavet i årtier.

Størstedelen af flygtningene kommer fra Afrika og Mellemøsten via Libyen, hvor den kaotiske situation siden diktator Muammar Gaddafis fald i 2011 betyder, at menneskesmuglere har så godt som frit spil til at sejle flygtningene mod Europa.

I 2014 mistede 3279 flygtninge livet på turen fra de nordafrikanske kyster mod Europa.

Siden sidste måneds tragedie er EU's ledere gået med til at tredoble bevillingen til EU's maritime operationer, Triton, for 2015 og 2016.