50.000 formodede bandemedlemmer anholdt i El Salvador

Menneskerettighedsgrupper fordømmer anholdelser af mange personer uden forbindelser til kriminelle.

Formodede kriminelle anholdt tidligere i denne måned i Soyapango, som ligger tæt på hovedstaden San Salvador. El Salvador har anholdt over 50.000 formodede bandemedlemmer siden præsident Nayib Bukele i marts erklærede "krig" mod kriminelle grupper, som te
Formodede kriminelle anholdt tidligere i denne måned i Soyapango, som ligger tæt på hovedstaden San Salvador. El Salvador har anholdt over 50.000 formodede bandemedlemmer siden præsident Nayib Bukele i marts erklærede "krig" mod kriminelle grupper, som te. Foto: Sthanly Estrada/Ritzau Scanpix.

El Salvador har anholdt over 50.000 formodede bandemedlemmer, siden præsident Nayib Bukele i marts erklærede "krig" mod kriminelle grupper, som terroriserer landet.

- Vi kan oplyse befolkningen om, at vi allerede har passeret 50.000 registrerede anholdelser i perioden, hvor der har været nødretstilstand, siger Mauricio Arriaza, som er direktør for den nationale civile politistyrke.

Arriaza fremsatte udtalelsen tirsdag. Det skete, samtidig med at parlamentet blev bedt om at forlænge en nødretstilstand, hvor politiet kan foretage umiddelbare anholdelser uden at have anholdelsesordrer.

Det lille centralamerikanske land med op mod 6,4 millioner indbyggere har også indført skærpede straffe. Det betyder, at tilknytning til bandekriminalitet nu kan føre til fængselsdomme på 45 år.

For at få plads til alle de anholdte, er der er iværksat byggeri af et gigantisk fængsel, som kan rumme 40.000 bandemedlemmer. Det er ved at blive bygget i byen Tecolucqa i et centralt landbrugsområde.

Næsten 69 procent af de anholdte sættes i forbindelse med den berygtede Mara Salvatrucha bande. Den er også kendt som MS-13.

Menneskerettighedsgrupper fordømmer de vilkårlige anholdelser af mange personer - deriblandt mange unge - som ikke har forbindelser til kriminelle grupper.

Ved forskellige operationer har politiet og hæren beslaglagt narkotika og over en million dollar samt 1283 våben og flere end 1500 biler.

I marts blev 87 mennesker dræbt under en voldsbølge. Den fik myndighederne til at begynde med at foretage masseanholdelser. Politi og militær fik samtidig særlige beføjelser.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har tidligere kritiseret myndighederne i El Salvador for blandt andet andet at forbyde medierne at skrive om visse bandeaktiviteter - blandt andet korruption. /ritzau/AFP