Prøv avisen

50.000 ugandere har drukket blegemiddel i håb om helbredelse

I Uganda har både børn og voksne indtaget en udokumenteret gratis såkaldt ”mirakelkur” efter gudstjenesten i deres lokale kirker

Det kan være svært for mange afrikanere at blive effektivt behandlet – for ikke at tale om at blive helbredt – for alvorlige sygdomme som hiv og aids, malaria, diabetes, tuberkulose og kræft. Det skyldes ikke kun utilstrækkelige og skrøbelige sundhedssystemer, men også, at afrikanerne ikke altid har råd til at få behandlingen, selvom den eksisterer og er tilgængelig.

Kombineret med de lange afstande kan det mange steder på kontinentet gøre det endog meget svært for en afrikaner at følge en langvarig sundhedsbehandling til dørs. Resultatet er ofte, at sygdommen blusser op igen.

Derfor har det heller ikke været svært at skaffe kunder til ”mirakelkuren” MMS. Mindst 50.000 ugandere har indtil videre forsøgt sig med kuren, der er blevet distribueret gennem det østafrikanske lands kirker af et religiøst netværk med den 56-årige amerikanske præst Robert Baldwin i spidsen. Også den 25-årige brite Sam Little har været involveret i uddelingen af MMS.

MMS, der er en forkortelse for Miracle Mineral Solution (mirakelmineralopløsning), indeholder blandt andet klordioxid. Klordioxid er en blanding af natriumklorit og saltsyre og er kendt som et meget effektivt blege- og desinfektionsmiddel. Herhjemme bliver det blandt andet brugt til at dræbe sygdomsfremkaldende bakterier i varmtvandssystemer og drikkevandsanlæg.

I et kort interview med den britiske avis The Guardian har Robert Baldwin udtalt, at hans kristne organisation, Global Healing, brugte ”naturlige, helende terapier til at hjælpe mennesker”, og at ”dét er noget, kristne gør”.

Efter at The Guardian havde bragt en artikel om mirakelkuren, anholdt de ugandiske myndigheder Sam Little, der opholdt sig i landet.

Briten har angiveligt støttet uddelingen af MMS i Uganda økonomisk og har også selv eksperimenteret med at behandle med den, beretter avisen.

Efterfølgende har de amerikanske sundhedsmyndigheder advaret offentligheden om, at alle med MMS i deres besiddelse omgående ”skal stoppe med at bruge det og smide det ud”. Ifølge sundhedsmyndighederne har MMS ingen dokumenteret sundhedsfremmende effekt. Tværtimod kan den i værste fald bringe menneskers liv i fare, fordi den kan medføre lavt blodtryk forårsaget af dehydrering.