Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

6-årig transkønnet pige vinder principiel retssag i USA

Coy Mathis ses her til en prisoverrækkelse i New York, hvor hun var blevet inviteret som gæst. Det skete kort efter hendes forældre havde lagt sag an mod hendes skole, fordi de ikke ville lade Coy Mathis bruge pigernes toilet. Foto: Jamie McCarthy Denmark

Den 6-årige Coy Mathis er født som dreng, men identificerer sig som pige. Da hendes skole nægtede hende adgang til pigernes toilet, lagde hendes forældre sag an og vandt. USA fjernede sidste år transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme, og dommen regnes som en milepæl

"Vi er meget glade for, at Coy nu er i stand til at vende tilbage til skolen og have de samme rettigheder som de andre piger, udtalte Coys mor, Katryn Mathis, til CNN i mandags, efter at Colorados afdeling for borgerrettigheder gav den seks år gamle transkønnede pige medhold i sagen mod hendes skole i Fountain i Colorado, og dermed stadfæstede, at hun havde ret til at gå på toilettet sammen med sine veninder.

Familiens advokat, Michael Silverman, regner udfaldet af retssagen som en milepæl indenfor transkønnedes rettigheder:

Ved at nægte Coy retten til at bruge de små pigers badeværelse, har det skabt et fjendtligt, diskriminerende og usikkert miljø. Coy ønsker samme værdighed, respekt og muligheder som andre studerende, og det har staten Colorado nu endelig anerkendt, udtaler han til CNN.

LÆS OGSÅ: Dilemma: Bestemmer man selv sit køn?

I en artikel i The Huffington Post har han desuden påpeget, at transkønnedes borgerrettigheder er på linje med homoseksuelles rettigheder tilbage i 1980erne, men at denne sag er potentielt banebrydende i forhold til fremtidige sager angående transkønnedes rettigheder.

Coy Mathis er trilling og blev født som dreng sammen med to søstre. Hun har altid nægtet at gå i drengetøj eller lege med typisk drengelegetøj, og hun blev derfor diagnosticeret til at have en kønsidentitetsforstyrrelse.

I modsætning til Danmark, der har besluttet at beholde transkønnede på listen over psykiske sygdomme, har USA dog netop fjernet betegnelsen fra listen. Derfor står Coy Mathis nu ikke længere anført som psykisk forstyrret.

Coy Mathis forældre blev rådet til at lade hende leve sit liv som en pige, så længe hun havde lyst til det. Efter forældrene valgte at acceptere hendes identitet, kom Coy Mathis pludselig ud af sin skal. Det fortalte hendes far, Jeremy Mathis, der er tidligere marinesoldat, i forbindelse med en pressekonference der annoncerede retssagen. Begge forældre glæder sig nu over, at Coy Mathis ikke længere skal komme grædende hjem fra skole.

LÆS OGSÅ: De Radikale: Den enkelte skal kunne bestemme eget køn

Udfaldet af retssagen er glædelig, siger Vibe Grevesen, som er talsperson for transpersoner og transpolitik for LGBT Danmark - Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Hun mener, det er meget vigtigt, at børn oplever plads til at være dem, de er, og at man ikke skal anse dem som forkerte, blot fordi de eksempelvis ønsker at gå i noget andet tøj end deres kammerater.

"Det ville skabe en stor distance mellem hende og de andre piger fra klassen, hvis hun hver gang skulle gå for sig selv, da det er en meget synlig markering af anderledeshed og forkerthed. Og så længe det drejer sig om brug af toiletter, er man jo i enerum, når man gør sig færdig, så på den måde er der ikke noget blufærdighedskrænkende over det, siger hun.

Vibe Grevesen har fået flere henvendelser fra forældre, hvis børn er ulykkelige, fordi børnehaven modsætter sig, at de overskrider de forventede kønsnormer.

"Vores indtryk er, at transkønnede børn, eller børn, der opfører sig anderledes end flertallet, og deres forældre, møder meget stor modstand. Det kan have voldsomme konsekvenser for dem, fortæller Vibe Grevesen.