60 år efter Adolf Eichmanns død: Tysk avis afslører, hvem der fældede topnazisten

Seks årtier efter retssagen mod Adolf Eichmann, arkitekten bag nazisternes jødeudryddelser, har tysk avis afsløret identiteten på den mand, der udløste tilfangetagelsen

Her ses et billede fra retssagen mod krigsforbryderen Adolf Eichmann. I dag - 60 år efter Eichmanns hængning i Israel - er det kommet frem, hvem der afslørede topnazisten.
Her ses et billede fra retssagen mod krigsforbryderen Adolf Eichmann. I dag - 60 år efter Eichmanns hængning i Israel - er det kommet frem, hvem der afslørede topnazisten. . Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.

Der er mennesker, der opnår øjeblikkelig berømmelse, fordi de træffer beslutninger, som skaber historie. Og så er der mennesker, som forbliver ukendte af verden, selvom de indtager en afgørende rolle i verdenshistorien. Sådan et menneske var tyskeren Gerhard Klammer – indtil for en uge siden.

60 år efter at topnazisten Adolf Eichmann blev hængt i Israel for sine forbrydelser under Anden Verdenskrig, har et tysk medie afsløret, at den person, der udløste Eichmanns dramatiske tilfangetagelse, var den tyske geolog Gerhard Klammer. Eichmann er kendt som arkitekten bag nazisternes massemord på seks millioner jøder.

Ifølge avisen Süddeutsche Zeitung arbejdede Klammer sammen med Adolf Eichmann i et byggefirma i Argentina, hvortil nazisten var flygtet efter krigen. Klammer leverede de afgørende oplysninger, som gjorde det muligt for israelske agenter at opspore SS-officeren. Klammers identitet har været hemmeligholdt, lige siden den israelske efterretningstjeneste Mossad i 1960 bortførte Eichmann i Argentina og bragte ham til den jødiske stat, hvor han blev retsforfulgt og henrettet i 1962. Nu, 32 år efter den tyske geologs død, har hans familie indvilliget i at afsløre hans navn og rolle i at få topnazisten fanget og dømt.

Klammer havde selv været soldat og havde som så mange unge mænd i Hitlers Tyskland søgt om at blive medlem af den nazistiske eliteenhed SS i sit sidste skoleår i 1939. Han blev ikke medlem og indså senere, hvor heldig han havde været.

I 1950 emigrerede Klammer til Argentina for at finde arbejde. Eichmann ankom på samme tid til landet under det falske navn Ricardo Klement. De arbejdede i en periode i det samme byggefirma. Klammer, som angiveligt kendte til Adolf Eichmanns sande identitet, vendte tilbage til Tyskland, hvor han kontaktede de tyske myndigheder for at informere dem om Eichmanns opholdssted. Men han fik intet svar, skriver Süddeutsche Zeitung. Midt i den vesttyske forbundsrepubliks genopbygningsiver var der ingen lyst til at retsforfølge nazister. Vesttysklands første kansler, Konrad Adenauer, ansatte en af Det Tredje Riges mest indflydelsesrige embedsmænd, Hans Globke, i kanslerministeriet. Hele det føderale retsvæsen var gennemsyret af tidligere SS-folk, gamle kammerater af Eichmann.

Klammer fortalte en præsteven, som havde tjent i det tyske militær, om den nazistiske krigsforbryder. Præsten videregav oplysningerne til sin biskop, som gav dem videre til den tysk-jødiske statsanklager Fritz Bauer, der efter sit eksil i Danmark kæmpede indædt for at bringe nazister for retten og selv var på jagt efter Eichmann.

Oplysningerne viste sig at være værdifulde for Bauer. Han havde både Eichmanns privatadresse i Argentina og et foto fra begyndelsen af 1950’erne, der viser Eichmann stående ved siden af Klammer i det argentinske byggefirma. Bauer mødtes i Israel med Mossad-chef Isser Harel og justitsminister Haim Cohn og gav dem oplysningerne. I 1960 opsporede agenterne Eichmann i Argentina, bortførte ham og satte ham på et fly til Israel.

I alt 111 vidner leverede personlige beretninger om nazisternes myrderier under den fire måneder lange retssag mod Eichmann i Jerusalem, som blev fulgt af hele verden.

”Vi forventede en slags monster i betragtning af omfanget af hans forbrydelser, men Eichmann lignede bare en lille embedsmand,” fortalte Marcelle Joseph, som optog retssagen, til AFP i 2011.

Eichmann insisterede på, at han blev anklaget for andres gerninger, og at han ikke kunne tage personligt ansvar for forbrydelserne, idet han blot fulgte ordrer.

Den 15. december 1961 blev han dømt til døden ved hængning.