60.000 er fanget i daglig cyklus af vold i fire byer i Syrien

FN advarer om ulmende humanitær katastrofe i Syrien og forlanger øjeblikkelig adgang for nødhjælp til 60.000.

FN's øverste repræsentant i Damaskus advarer om, at "en humanitær katastrofe" er på vej i fire belejrede byer i Syrien. Han forlanger øjeblikkelig adgang for nødhjælp til over 60.000 mennesker.

I en erklæring fra FN's humanitære koordinator i Syrien, Ali al-Za'atari, bliver der advaret om meget vanskelige forhold i byerne Zabadani, Madaya, Fua og Kefraya.

Zabadani og Madaya, som ligger i Damaskusprovinsen, er belejret af regeringsstyrker og deres allierede, mens Fua og Kefraya er belejret af oprørere.

- 60.000 mennesker er fanget i en daglig cyklus af vold og mangel på alle fornødenheder. Folk lider af fejlernæring og mangel på lægehjælp, hedder det i en erklæring fra FN-diplomaten.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Der truer en humanitær katastrofe. Princippet om fri adgang til folk i nød må sættes i kraft nu, tilføjer han.

Za'atari siger, at situationen bliver yderligere kompliceret af kampe og gengældelsesaktioner mellem byerne.

- Dette har forhindret evakueringer og behandlinger af sårede. Folk er i nød. De kan ikke vente længere. Vi må handle nu, understreger han.

FN havde seneste humanitær adgang til de fire byer i november.

I januar bragte FN nødhjælpsforsyninger frem til 40.000 mennesker i sådanne områder, selv om de havde bedt om adgang til 900.000 mennesker.

Kun en ud af 21 lastvognskonvojer fik tilladelse til køre nødhjælp fra FN og Røde Kors frem til de nødstedte.

Ifølge FN bor omkring 4,72 millioner syrere i vanskeligt tilgængelige områder - blandt dem 600.000, som er belejret af enten regeringsvenlige styrker eller oprørere.