8500 soldater i USA er klar til hurtig indsættelse i Østeuropa

Pentagon har sat 8500 soldater i forhøjet beredskab, hvis Nato skulle aktivere udrykningsstyrke i østlande.

8500 amerikanske soldater er sat i forhøjet beredskab i tilfælde af en optrapning af de militære spændinger mellem Rusland og Ukraine. Ukrainske soldater ses her ved en kontrolpost i den østlige del af landet. (Arkivfoto)
8500 amerikanske soldater er sat i forhøjet beredskab i tilfælde af en optrapning af de militære spændinger mellem Rusland og Ukraine. Ukrainske soldater ses her ved en kontrolpost i den østlige del af landet. (Arkivfoto). Foto: Andriy Dubchak/Ritzau Scanpix.

USA har sat 8500 soldater i "forhøjet beredskab" som følge af de militære spændinger mellem Rusland og Ukraine.

Det meddeler en talsmand for USA's forsvarsministerium mandag.

De 8500 amerikanske soldater skal med kort varsel kunne indgå i en hurtig udrykningsstyrke, hvis Nato aktiverer en sådan for at støtte østeuropæiske medlemslande af forsvarsalliancen.

- Det er meget tydeligt, at russerne lige nu ikke har til hensigt at nedtrappe (de militære aktiviteter, red.), siger John Kirby, der er talsmand for Pentagon.

Nato oprettede i begyndelsen af 00'erne en fælles udrykningsstyrke - Nato Response Force (NRF). Den militære enhed skal kunne indsættes med kort varsel.

John Kirby oplyser, at de amerikanske soldater skal være klar til at rykke ud inden for højst fem dage, hvis de får ordre til det.

- Hovedparten af dem er tiltænkt Nato Response Force, siger talsmanden.

Han tilføjer, at hvis NRF bliver mobiliseret, kan de amerikanske soldater blive sendt afsted for at støtte de nationale forsvarsstyrker i Nato-lande, som grænser op til Rusland.

Ifølge USA's forsvarsminister, Lloyd Austin, kommer det ikke på tale at sende soldaterne til Ukraine, som ikke er medlem af Nato.

Udmeldingen om de 8500 udrykningsklare soldater kommer samme dag, som USA's præsident, Joe Biden, havde samtaler med politiske ledere i Europa og Nato om håndteringen af Ruslands militære trussel på grænsen til Ukraine.

- Der er total enighed med alle de europæiske ledere, sagde Biden efter at have afsluttet videokonferencen.

Generalsekretær for Nato Jens Stoltenberg advarede efter mødet om, at Rusland vil komme til at betale en høj pris i tilfælde af "yderligere aggressioner" over for Ukraine.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har indsat omkring 100.000 soldater tæt på Ukraine. Ifølge Putin er der ingen planer om en invasion af nabolandet.

Styret i Moskva forlanger blandt andet garanti for, at den tidligere sovjetrepublik Ukraine aldrig får lov til at tilslutte sig Nato til gengæld for at nedtrappe de militære aktiviteter.

USA og Nato har afvist de russiske krav. Moskva er desuden blevet advaret om, at et russisk angreb vil udløse hårde økonomiske sanktioner samt en styrkelse af militæret i de østlande, som er medlem af Nato.

Den franske regering oplyste mandag, at repræsentanter for Rusland og Ukraine samt Tyskland og Frankrig onsdag på et møde i Paris vil forsøge at finde en vej ud af den fastlåste situation.

/ritzau/AFP