Prøv avisen
Interview

Menstruation er det nye våben i kampen for abort i Irland

”Jeg var så vred over abortloven,” siger Gráinne Maguire om baggrunden for hendes tweets, der har genstartet abortdiskussionen i Irland. Foto: grainnemaguire.com

Den irske komiker Gráinne Maguire har ramt en folkestemning ved at sende humoristiske tweets om sin menstruation til landets premierminister

Abortdebatten kører igen for fuld kraft i Irland, og det er den irske komiker Gráinne Maguire, som har sat gang i den.

Sidste mandag sendte hun sine første beskeder via det sociale medie Twitter til den irske premierminister, Enda Kenny, hvor hun detaljeret berettede om sin menstruation.

”Det kan lyde som en kliché, at en stand up-komiker taler om sin menstruation. Men jeg var så vred over abortloven, og hvor ondsindet den er mod kvinder. Men det er svært at sige noget sjovt, hvis du er vred. Og så var det, jeg fik idéen til at tale om menstruation,” fortæller Gráinne Maguire.

Selvom hendes månedlige blødninger ikke direkte handler om abort og uønsket graviditet, så fandt hun alligevel en logisk forbindelse.

”Hvis den irske stat vil bestemme, hvad der kan ske med min krop, så vil jeg også fortælle dem, hvad der rent faktisk sker i min vagina. Det er min borgerpligt,” lyder hendes forklaring på de udpenslede menstruations-beretninger, hun har spredt under hashtagget (Twitter-mærket) #repealthe8th, afskaf den ottende forfatningsændring, som forbyder abort i Irland.

På forhånd vidste hun ikke, hvordan modtagelsen ville være. Enten ville folk synes, at det var for langt ude - eller også ville de følge hendes eksempel.

For en uge siden begyndte andre at følge op med Twitter-beskeder til Enda Kenny om deres menstruation, og derfra rullede bolden. Tusinder af kvinder har nu sendt beskeder til premierministeren - eller taoiseach, som er Kennys irske titel.

”Og det er hysterisk morsomt. For det er normalt et seriøst og humorforladt emne,” siger Gráinne Maguire, der ikke selv kan lade være med at grine højlydt.

Det internationale gennembrud kom, da avisen The New York Times i fredags tog sagen op, og siden har der været global opmærksomhed. Men ikke lokalt bortset fra enkelte medier som The Irish Times.

”Det statslige irske radio og tv, RT, har ikke omtalt det med et ord. Det er blevet totalt ignoreret,” fortæller Gráinne Maguire.

Trods de mange beskeder til hans Twitter-profil har Enda Kenny hidtil heller ikke sagt andet, end at han modtager mange henvendelser og tager dem til efterretning.

Gráinne Maguires vrede var netop udløst af, at Enda Kenny kategorisk har afvist at tage abortspørgsmålet op i den nuværende regeringsperiode.

”Det faktum, at de slet ikke vil tale om menstruation på nationalt tv, viser, hvor patriarkalsk, mandsdomineret og konservativt landet er. Der er denne arbitrære filosofiske tilgang, at det er mænd, der skal bestemme over kvinders kroppe,” siger hun.

Hertil kommer, at menstruation i hendes øjne stadig er tabubelagt i det irske samfund.

”Kvinder er blevet fortalt, at de skal skamme sig over deres kroppe, og at de ikke offentligt skal tale om menstruation og graviditet. Men hvorfor skal det være flovt? Tanken om, at det er mere flovt at tale om menstruation, end at regeringen fortæller voksne kvinder, hvad de kan gøre med deres kroppe, er vanvittig. Vi er i 2015,” siger Gráinne Maguire.

Hun taler selv om sin kampagne som en lille fjollet tanke, der viser, hvad humor kan opnå.

”Jeg føler, at så mange kvinder ventede på noget, og mit tweet (besked på Twitter, red.) kom på det rette tidspunkt. Vi har eksporteret abortproblemet, hvor 10 kvinder rejser til England hver dag for at få en abort, og det er ikke en måde, som et voksent land håndterer sådan en situation på,” mener stand up-komikeren.

Andre læser lige nu