Åbenhjertig dronning i tysk interview: Europa bør huske sine rødder

I et interview med det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel ytrer dronning Margrethe sig overraskende politisk om multikultur og EU

”Som dansk dronning er jeg i henhold til Grundloven bundet til den lutherske tro, men det udelukker ikke mennesker med en anden tro. Tværtimod: Jeg tror, at det faktum, at jeg selv er troende, bringer mig tættere på dem med en anden tro. I øvrigt repræsenterer jeg alle mennesker, der er borgere i den danske nation,” siger Margrethe II i tysk interview.
”Som dansk dronning er jeg i henhold til Grundloven bundet til den lutherske tro, men det udelukker ikke mennesker med en anden tro. Tværtimod: Jeg tror, at det faktum, at jeg selv er troende, bringer mig tættere på dem med en anden tro. I øvrigt repræsenterer jeg alle mennesker, der er borgere i den danske nation,” siger Margrethe II i tysk interview. Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Dronning Margrethe vil ikke gå så langt som at kalde Danmark for et multikulturelt land, men ”her bor mennesker med forskellige rødder, baggrunde og religioner, langt flere end for 30 år siden. Det gælder også religionerne”.

Det siger den danske regent i et interview med det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel forud for morgendagens genindvielse af slotskirken i den tyske by Wittenberg, som er blevet restaureret op til 500-året for den lutherske reformation til næste år.

Dronningen er selv til stede i Wittenberg, fordi hun har designet og broderet et alterforhæng til kirken, hvor Martin Luther i 1517 slog sine 95 teser op på kirkedøren.

Som i det store interview med Dronningen, som Kristeligt Dagblad bragte i går, fortæller hun Der Spiegel, hvor meget Luther og Reformationen har betydet for Danmark og hende selv.

Men det tyske nyhedsmagasin får også med et vist held lokket nogle udtalelser ud af Dronningen, som kan tolkes i en mere politisk retning.

”Som dansk dronning er jeg i henhold til Grundloven bundet til den lutherske tro, men det udelukker ikke mennesker med en anden tro. Tværtimod: Jeg tror, at det faktum, at jeg selv er troende, bringer mig tættere på dem med en anden tro. I øvrigt repræsenterer jeg alle mennesker, der er borgere i den danske nation,” siger Margrethe II efter at have afvist at gå lige så langt som sin norske grandfætter, kong Harald, der for nylig i en tale fastslog, at nordmænd både tror på Gud, Allah eller slet ingenting.

Der Spiegel hæfter sig også ved, at Dronningen har været monark i mere end fire årtier, hvor verden og Europa har gennemgået en rivende forandring. Og nyhedsmagasinet drister sig til at spørge hende, om monarkiet kan sætte sig imod den EU-skepsis, der er ved at gribe om sig på hele kontinentet. Et politisk spørgsmål, som regenten, der ellers aldrig udtaler sig politisk, ikke glider af på:

”Jeg tror, at mange af os af lutter europæisk eufori har glemt, at Europa er et konglomerat af forskellige enheder, lande. Men når du ikke elsker din egen enhed, ikke kender dine rødder, har mistet forbindelsen til den, så får du også problemer med resten af Europa. Et træ uden rødder vælter, et træ med rødder bliver på et tidspunkt en del af skoven. Jeg tror, at mange mennesker har glemt deres rødder. Det er en af fordelene ved monarkier. Monarken tilbyder forskellige generationer identitet, er del af deres rødder og deres hjemstavn.”

Ifølge Dronningen kan de europæiske monarker være en stabiliserende faktor i en verden under konstant forandring, ”fordi vi altid har været der, men også fordi vi ikke blander os i den dagsaktuelle politik”. Hvorefter hun forklarer de tyske journalister om ”den vidunderlige tradition” med de årlige nytårstaler:

”Jeg forbereder denne tale i fællesskab med statsministerens kontor, og det er ikke nogen ubetydelig begivenhed, ingen forkyndelse af bagateller. Det drejer sig om værdier og også om holdninger. Der findes faktisk muligheder også som dronning for at sige, hvad man tænker.”