To år efter katastrofen på Beiruts havn er beviserne gået op i røg

Da siloer på havnefronten i Libanons hovedstad søndag kollapsede, forsvandt også bevismateriale, der skulle hjælpe med til at placere ansvaret for eksplosion med 200 omkomne

Røg stiger op fra de næsten kollapsede siloer på havnefronten i Beirut, som holdt sig stående i godt to år efter den voldsomme eksplosion den 4. august 2020.
Røg stiger op fra de næsten kollapsede siloer på havnefronten i Beirut, som holdt sig stående i godt to år efter den voldsomme eksplosion den 4. august 2020. Foto: Issam Abdallah/Reuters/Ritzau Scanpix.

Som en slags spøgelsestårne har de tronet på havnen i den vestlige del af Beirut de seneste to år. Og selvom siloerne ikke ligefrem har prydet byen, der i forvejen er præget af tomme og ødelagte bygninger, har de alligevel været med til indgyde et slags håb i libaneserne. Et håb om, at retsstaten én gang for alle skulle få styr på, hvilke mennesker i den politiske top, der havde overset faren ved at opmagasinere 2750 tons kunstgødning på en forkert måde i næsten syv år.

Men søndag kollapsede to af de fire kornsiloer i en sky af støv i Libanons hovedstad. Hermed forsvandt også det bevismateriale, som mange havde sat deres lid til kunne placere ansvaret for den eksplosion, som den 4. august 2020 raserede byen med en voldsom trykbølge. Mindst 218 mennesker blev dræbt, 7000 blev såret og 300.000 gjort hjemløse.