Årets pressefoto minder os om et brændende Venezuela

Verdens bedste pressefotos blev torsdag aften kåret ved en prisuddeling i Amsterdam. Hovedprisen gik til billedet af en ung venezuelansk demonstrant i flammer, som dermed vandt over billeder af omkomne rohingya- flygtninge, kampen om Mosul og terrorofre i London

Hovedprisen ved dette års World Press Photo gik til den venezuelanske fotograf Ronaldo Schemidt for hans billede af en 28-årig mand, som under de voldsomme demonstrationer i Venezuela sidste forår fik sat ild til sig. Manden overlevede. –
Hovedprisen ved dette års World Press Photo gik til den venezuelanske fotograf Ronaldo Schemidt for hans billede af en 28-årig mand, som under de voldsomme demonstrationer i Venezuela sidste forår fik sat ild til sig. Manden overlevede. – . Foto: Ronaldo Schemidt/AFP/Ritzau Scanpix.

Motivet i det billede, som torsdag aften vandt hovedprisen ved uddelingen af de prestigefyldte World Press Photo- priser, var ikke et, som fotografen havde brugt lang tid på at udtænke.

”Det hele tog kun få sekunder, og jeg anede ikke, hvad jeg var ved at tage billeder af. Jeg handlede på et instinkt, og det hele gik så stærkt,” fortalte venezuelanske Ronaldo Schemidt, som er tilknyttet det franske nyhedsbureau AFP, til den britiske avis The Telegraph i sidste måned.

Billedet, som han tog den 3. maj sidste år, viser 28-årige José Víctor Salazar Balza, der som titusindvis af sine landsmænd var gået på gaden i hovedstaden, Caracas, sidste forår for at protestere mod landets præsident, Nicolás Maduro. Men da en molotovcocktail, der egentlig var tiltænkt politiet, blev kastet, ramte den i stedet den unge demonstrant, som pludselig stod i flammer. José Víctor Salazar Balza overlevede, og Ronaldo Schemidts billede af ham gik viralt.

Og nu mener juryen i World Press Photo-konkurrencen, at Ronaldo Schemidts billede er det bedste, der blev taget i det forgangne år, i verden.

”Årets foto skal fortælle om en begivenhed, som er vigtig, men det skal også føre til spørgsmål og engagere beskueren. Årets vinderbillede er et klassisk pressefoto, og det har en spontan energi og dynamik. Farverne, bevægelsen og kompositionen giver billedet en styrke, som med det samme vækker følelser i en,” siger jurymedlem Magdalena Herrera, som er fotochef hos det franske magasin Geo France, i en pressemeddelelse.

Et andet jurymedlem, Whitney C. Johnson, som er fotochef hos magasinet National Geographic, supplerer:

”Det er faktisk ret symbolsk. Manden har en maske på, og derfor repræsenterer han ikke kun sig selv, men på en måde hele idéen om et brændende Venezuela,” siger hun med henvisning til den dybe økonomiske, sociale og politiske krise, som landet befinder sig i.

Siden 2015 har Venezuela oplevet både minusvækst og en galopperende infla-tion.

Sidste år var inflationen på 720 procent, og alene de første tre måneder af i år er priserne yderligere steget med 454 procent, samtidig med at mange indbyggere sulter og flygter. Men den tid- ligere socialistiske mønsterrepubliks tiltagende opløsning indefra finder kun sjældent vej til vestlige mediers spalter.

I hovedpriskategorien var Ronaldo Schemidts billede oppe mod billeder fra en række andre, mere kendte begivenheder og konflikter.

Andenpladsen gik til et billede af omkomne rohingya-flygtninge på grænsen mellem Myanmar og Bangladesh.

Et billede af en 14-årig nigeriansk skolepige, som det lykkedes at flygte fra Boko Haram, fik tredjepladsen.

Billeder fra terrorangrebet i London i marts sidste år og hele to billeder fra det krigshærgede Mosul var også blandt topfem. Desuden kåredes vindere i syv andre kategorier ved showet torsdag aften i Amsterdam.

SE DE BEDSTE PRESSEBILLEDER HER.