Årtiers fredelig sameksistens er sat på prøve. I det finske grænseland savner man russerne

Et finsk Nato-medlemskab vil trække de politiske skel mellem Rusland og Finland hårdt op. I den finske grænseby Imatra frygter man øget fjendskab, for her er det russerne, der holder lokalområdet i gang

I Imatra er der sne til langt op ad foråret. De knap 30.000 indbyggere i den finske provinsby kan øjne verdens største land med sine omkring 145 millioner indbyggere i horisonten.
I Imatra er der sne til langt op ad foråret. De knap 30.000 indbyggere i den finske provinsby kan øjne verdens største land med sine omkring 145 millioner indbyggere i horisonten. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix.

En stak af russisksprogede eksamensbeviser og diplomer venter utålmodigt på at få vendt hvert et ord til finsk. De er landet hos den 64-årige Helena Roiha, der under et vinrødt pandehår oversætter som en service i sit private tolkebureau i provinsbyen Imatra i det sydøstlige Finland. Hun har levet af at tolke mellem russisk og finsk i mere end 30 år, siden hun som nyuddannet cand.mag. i russisk sprog og kultur kastede sin kærlighed på at bygge bro mellem de to nabolande. For tiden har hun mere travlt end nogensinde før.

Ruslands invasion af Ukraine har medført en bølge af russere med tilknytning til Finland, der ønsker at få deres officielle papirer og beviser oversat, så de accepteres af de finske myndigheder. På den måde kan de holde døren til Vesten på klem, hvis det skulle blive for besværligt og for ubekvemt at være russer.