Abekloner baner vej for menneskekloning

To abeunger er kommet til verden, efter at det lykkedes forskere i Kina at klone primater. De skal hjælpe med at kurere sygdom og baner vej for en menneskeklon.

Verden kan være et skridt tættere på at klone mennesker, efter at det er lykkedes kinesiske forskere at klone to aber. Billedet af aben Hua Hua er taget på det kinesiske videnskabsakademi 10. januar 2018. Foto: Scanpix/Handout

Verden er et skridt tættere på at se et klonet menneske, efter at menneskets nærmeste slægtning, aben, er blevet klonet.

Det er lykkedes kinesiske forskere at klone aber med den samme metode, som blev brugt til at skabe fåret Dolly for mere end 20 år siden.

Ud over at bane vej for klonede mennesker kan gennembruddet være med til bedre at behandle sygdomme i hjernen.

Zhong Zhong og Hua Hua, der er to identiske langhalede makak-aber, blev født for henholdsvis otte og seks uger siden i Shanghai i Kina.

Kloningsprocessen fungerer ved, at man kommer en cellekerne, som indeholder dna, ind i et æg, der har fået sin cellekerne fjernet. Ægget vil så udvikle sig til en eksakt kopi af det individ, der donerede kernen.

Teknikken er langt fra ny. Siden man første gang klonede to får i 1995, har forskere skabt kopier af over 20 forskellige pattedyr.

Men primater - halvaber, aber og mennesker - har voldt problemer, og det har gennem tiden fået flere forskere til at tro, at de var umulige at kopiere.

Nu er det imidlertid lykkedes, og det vil gavne mennesker over hele kloden, mener doktor Sun Qiang, der ledte holdet, som udførte forsøgene.

- Det giver os mulighed for at teste effektiviteten af den medicin, som bruges til genetiske sygdomme i hjernen, inden medicinen tages i brug. Også til kræft og immun- eller stofskiftesygdomme, siger han ifølge The Independent.

Identiske individer er vigtige i forskning, fordi de ikke har genetiske forskelle, som kan give udsving i forsøgene.

Processen har varet tre år, og teknikken er langt fra perfekt. De kinesiske forskere indledte forsøget med 127 æg, og kun Hua Hua og Zhong Zhong overlevede.

Desuden lykkedes det kun at klone fostre, ikke voksne aber.

Det viser, at verden er langt fra at se menneskekloner, siger Hank Greely, direktør ved Center for Jura og Biovidenskab på Stanford Universitet.

- Fremgangen er ineffektiv og usikker. Og hvis man prøvede det med mennesker, ville man være kriminelt hensynsløs, siger han til den amerikanske avis USA Today.

Muming Poo, der fulgte forsøgene på det kinesiske videnskabsakademi i Shanghai, har ingen intentioner om at lave menneskekloner.

- Vi planlægger at producere flere klonede aber designet til hjernesygdomme som Alzheimer, Parkinson og autisme, siger han til Kinas statslige nyhedsbureau, Xinhua.

De kinesiske forskere fortsætter med at følge aberne, der indtil videre er sunde og udvikler sig normalt.

En tredje klon ventes senere på måneden. Desuden forventer forskerne, at der fødes flere abekloner i løbet af året.

/ritzau/