Prøv avisen

Abort-polemik koster Republikanerne dyrt

Republikanske Todd Akin, billedet, fik ørerne godt og grundigt i maskinen, da han i august sagde, at kvinders biologiske forsvar kan blokere graviditet efter voldtægt. Foto: Whitney Curtis Denmark

To republikanere taber i slaget om USA's Senat - begge efter kontroversielle udtalelser om voldtægt og abort

Abortmodstanderen Todd Akin får ikke nogen plads i USA's Senat ved tirsdagens kongresvalg, skriver Bloomberg News. Dermed skranter Republikanernes mulighed for at fravriste Demokraterne flertallet i Senatet.

Nederlaget til Akin kommer, efter at den omstridte republikaner fik ørerne godt og grundigt i maskinen, da han i august sagde, at kvinders biologiske forsvar kan blokere graviditet efter voldtægt.

Akin kom under heftigt beskydning fra sine egne partifæller, efter at han i det famøse interview på en lokal tv-station rodede sig ud i en forklaring om, at kvinder har en mekanisme i kroppen, der forhindrer, at de bliver gravide efter voldtægt.

Han undskyldte siden sine udtalelser, men ignorerede dog en opfordring fra den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, om at trække sig fra senatsvalget i delstaten Missouri.

Kontroversen har været noget af en godbid for Demokraterne, der forsøger at udstille Det Republikanske Parti som fanatikere, som vil gøre alt for at forhindre kvinder i at få abort.

Før abort-polemikken havde Todd Akin med den radikale Tea Party-bevægelse i ryggen gode meningsmålinger i Missouri, og han stod til at slå den demokratiske senator Claire McCaskill klart ved tirsdagens valg.

Men siden vendte hun altså stærkt tilbage og endte i sidste ende med at vinde tvekampen.

Missouri var en af de stater, hvor Republikanerne følte sig mest sikre på at vinde og dermed nærme sig målet ved kongresvalget - at sikre sig et flertal i Senatet.

Også i delstaten Indiana har spørgsmålet om abort kostet Republikanerne dyrt.

Her erobrer demokraten Joe Donnelly et sæde i Senatet efter en kontrovers om, at graviditet efter voldtægt er Guds vilje, rapporterer Fox News.

Republikaneren Richard Mourdock var ellers klar favorit til at vinde, lige indtil han i sidste måned i et tv-interview sagde, at en graviditet efter en voldtægt er beklagelig, men "Guds hensigt".

Mitt Romney er modstander af abort, men accepterer, at det kan ske i forbindelse med voldtægt. Det er dog ikke tilfældet med hans vicepræsidentkandidat, Paul Ryan, der er modstander af abort under alle omstændigheder, også efter en voldtægt.

Det er Det Republikanske Partis officielle politik at få omstødt den såkaldte "Roe versus Wade"-afgørelse i USA's højesteret, som gav de amerikanske kvinder ret til abort.