Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Abort splitter Tysklands regering

Lægen Kristina Hänel fik i november 2017 en klækkelig bøde for at have et faktaark om aborter på sin kliniks hjemmeside. Via en kampagne har hun sat fokus på lovgivningen på området, hvilket skaber splid i regeringen. Angela Merkels konservative CDU vil sammen med dets søsterparti, CSU, ikke ændre på den pågældende paragraf. Men det vil socialdemokraterne SPD derimod. Foto: Scanpix/Maurizio Gambarini

I Tyskland forbyder en paragraf, at klinikker offentligt tilbyder eller annoncerer om aborter. Det har skabt debat i befolkningen, og regeringen er splittet.

Det kan koste læger i Tyskland op til to års fængsel eller en heftig bøde, hvis de offentligt tilbyder eller annoncerer med abortydelser.

I november 2017 kostede det lægen Kristina Hänel en bøde på 6000 euro svarende til cirka 45.000 danske kroner.

Det var hun ikke tilfreds med, hvorfor hun ud over at have appelleret dommen også har ledt en kampagne imod den pågældende paragraf.

Specifikt er det paragraf 219a, der er tale om. Den er til, for at aborter ikke bliver normaliseret, da man frygter, at de derved kan blive genstand for kommercialisering.

Men flere - heriblandt Hänel - mener, at den forhindrer oplysning om aborter.

Det var et faktaark på hendes kliniks hjemmeside, der medførte, at hun blev kendt skyldig i at "reklamere" for abortydelser.

Via kampagnen har Hänels indsamlet over 150.000 underskrifter imod loven, som hun har forelagt parlamentet.

Men det er en splittet regering, der skal forholde sig til det ømtålelige emne. Kansler Angela Merkels konservative CDU vil sammen med dets søsterparti, CSU, ikke ændre i paragraffen.

Det vil de tyske socialdemokrater, SPD, derimod, hvorfor de nu truer med at gå uden om regeringen for at finde et flertal for at ændre paragraf 219a.

Venstrefløjspartierne uden for regeringen går også ind for ændringer, så muligheden er der.

Men det vil være meget opsigtsvækkende, hvis et regeringsparti går imod dets koalitionspartnere, da det er uden fortilfælde efter Anden Verdenskrig.

Truslen fra SPD bliver da heller ikke vel modtaget af partiets koalitionspartnere.

CSU-politikeren Alexander Dobrindt kræver, at den bliver trukket tilbage, og CDU-minister Helge Braun frygter ifølge nyhedsbureauet dpa for "gader fyldte med reklamer for abortklinikker".

Tysklands justitsminister, Katarina Barley fra SPD, insisterer dog på en ændring.

- Det handler ikke om at reklamere, men om at informere, siger hun ifølge dpa.

Spørgsmålet om abort er generelt et følsomt emne i Tyskland, siger Danmarks ambassadør i landet, Friis Arne Petersen.

- Baggrunden for paragraffen går tilbage til den tyske straffelovs version fra 1933. Hver gang noget i Tyskland har med tiden mellem 1933 og 1945 at gøre, så er det følsomt og meget betændt, fordi det er nationalsocialismens tid, siger han.

- Det fylder meget i den tyske politiske debat. Det er et af de emner, som tyskerne og de politiske partier går meget op i.

I dag er abort i princippet strafbart i Tyskland, men det er tilladt, såfremt den bliver foretaget inden for det første trimester af graviditeten, og kvinden forinden har fået rådgivning.

Friis Arne Petersen vurderer, at diskussionerne kan føre til en modernisering af lovgivningen.

På trods af stridighederne i regeringen forventer lektor i tysk samtidshistorie på Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet Karl Christian Lammers ikke, at det vil føre til politiske problemer.

- Det er et moralsk spørgsmål og i den forstand i virkeligheden ikke et politisk spørgsmål. Derfor har jeg svært ved at forestille mig, at det vil føre til politiske problemer for regeringen, siger han.

/ritzau/