Kampagne på sociale medier skærper abortdebat i USA

Den amerikanske abortdebat er atter brudt ud for fuld kraft, efter at en række kvinder er begyndt at omtale deres aborter på sociale medier. Kvinderne ønsker at bekæmpe stigmatiseringen af indgrebet

Mennesker demonstrer imod at fjerne offentlig støtte til Planned Parenthood, USA's største udbyder af aborter og andre sundhedsydelser til kvinder. Den seneste strid om abort er blusset op, efter at konservative aktivister ved hjælp af skjult kamera har filmet ansatte i Planned Parenthood, angiveligt mens de drøftede salg af væv fra aborterede fostre til medicinsk forskning.
Mennesker demonstrer imod at fjerne offentlig støtte til Planned Parenthood, USA's største udbyder af aborter og andre sundhedsydelser til kvinder. Den seneste strid om abort er blusset op, efter at konservative aktivister ved hjælp af skjult kamera har filmet ansatte i Planned Parenthood, angiveligt mens de drøftede salg af væv fra aborterede fostre til medicinsk forskning.

Den amerikanske abortdebat er atter brudt ud for fuld kraft, efter at en række kvinder er begyndt at omtale deres aborter på sociale medier som Facebook og Twitter.

Bevægelsen begyndte for knap to uger siden med et indlæg på Facebook skrevet af en 30-årig politisk aktivist, Amelia Bonow. Her beretter hun om sin abort og det ”ubeskrivelige niveau af taknemmelighed”, som hun følte efter indgrebet.

Formålet med indlægget, skriver Amelia Bonow, er at bekæmpe den stigmatisering af abort, som eksisterer både på USA's højre- og venstrefløj, og som lige nu understøtter Republikanernes forsøg på at fjerne offentlig støtte til USA's største udbyder af aborter og andre sundhedsydelser til kvinder, organisationen Planned Parenthood (Planlagt Forældreskab).

”Masser af mennesker mener, at abort på et eller andet niveau - hvis du er en god kvinde - er et valg, som bør ledsages af en vis grad af bedrøvelse, skam og fortrydelse. Men ved I hvad? Jeg ér et kærligt menneske, og at få en abort gjorde mig glad på en fuldstændig ukvalificeret måde. Hvorfor skulle jeg ikke være glad for, at jeg ikke blev tvunget til at være mor?”, skriver hun.

Kort efter gengav den feministiske skribent Lindsey West indlægget på sin egen profil på Twitter sammen med emneordet #ShoutYour-Abortion (Råb Din Abort) og supplerede med en klumme i den britiske avis The Guardian. Det udløste en strøm af indlæg mærket #ShoutYour-Abortion fra andre kvinder, der fortalte om deres egne aborter på Facebook og Twitter.

”Min abort var i 2008. Den reddede mit liv og gjorde det muligt for mig at undslippe en følelsesmæssigt og fysisk voldelig mand,” skriver eksempelvis en Twitter-bruger ved navn Meagrim Reapers.

En anden Twitter-bruger, Clementine Ford, fortæller, at hun har fået to aborter, og fortsætter:

”Abort er en medicinsk procedure, ikke et moralsk hængedynd. Det er farligere at føde end at få en abort.”

Mange andre kvinder væmmes imidlertid ved de offentlige beretninger.

”Uanset hvad din holdning er til abort, hvorfor kan vi så ikke blive enige om, at det ikke er noget at prale af? Hvorfor er #ShoutYourAbortion nødvendigt? Uf,” skriver en Twitter-bruger, der kalder sig comcatholicgirl.

#ShoutYourAbortion illustrerer, hvor følsomt og kontroversielt abort er i USA, selvom en ud af tre voksne amerikanske kvinder på et tidspunkt i deres liv har fået foretaget indgrebet. Landets højesteret gav i 1973 kvinder ret til abort indtil den 24. svangerskabsuge, men indgrebet er stadig omgærdet af stærke meninger og følelser. Den seneste strid er blusset op, efter at konservative aktivister ved hjælp af skjult kamera har filmet ansatte i Planned Parenthood, angiveligt mens de drøftede salg af væv fra aborterede fostre til medicinsk forskning.

Kampagnen vækker også opsigt i de traditionelle nyhedsmedier. I en klumme trykt i flere aviser i delstaten Alabama tager skribenten Cameron Smith anstød af nogle af kvindernes skildring af abort som ”blot et medicinsk indgreb”. En graviditet medfører særlige eksistentielle spørgsmål, påpeger han.

”Vi vil fortsat være uenige om de tilladelige vilkår for abort, hvor sent i graviditeten en abort må udføres, og hvorvidt kvinder overhovedet bør have muligheden for at afslutte en graviditet. Men lad os ikke lade, som om det at vælge mellem abort og livet ikke er en vanskelig beslutning med vedvarende konsekvenser uanset udfaldet,” skriver han.

Der er allerede ”tilstrækkeligt med råberi i USA”, mener Cameron Smith med henvisning til #ShoutYourAbortion:

”Uanset om kvinder har haft en abort eller overvejer at få en, så er det et alvorligt emne, der fortjener en ydmyg, tankefuld samtale i stedet,” skriver han.

Amelia Bonow, der er blevet nødt til at gå under jorden på grund af dødstrusler, hævder imidlertid, at ”et råb ikke er en fejring”.

”Det er det modsatte af hvisken, af tavshed. Selv kvinder, der støtter abortretten, har været tavse og har fået at vide, at de skal have det dårligt over at have fået en abort,” siger hun til The New York Times.

Ifølge den amerikanske forskningsgruppe Guttmacher Institute har amerikanske kvinder fået cirka 60 millioner aborter, siden indgrebet blev lovliggjort i 1973. En analyse fra det amerikanske nyhedsbureau AP viser, at antallet af graviditeter, der ender med en abort, er faldet med 12 procent i USA siden 2010. Tilhængere af abortretten mener, at nedgangen skyldes forbedret adgang til billig prævention. Antiabortbevægelsen tilskriver den derimod skrappere abortlove i mange delstater kombineret med et kulturelt skifte i samfundets holdning til abort og til livets begyndelse.