Prøv avisen

Adskillige nordmænd fængslet på muligt fejlagtigt grundlag

”Jeg har forståelse for, at det er ekstremt ubehageligt at blive stemplet som kriminel, som socialsikrings-svindler, ikke mindst, når du rent faktisk har retten på din side," udtaler den norske statsminister Erna Solberg om svindelsagen. Foto: Michele Tantussi/Reuters/Ritzau Scanpix

Tusindvis af sager om svindel med sociale ydelser skal gå om efter ”den største retsskandale i Norge uden for krigstid”

Det var med beklemt mine, at Norges social- og arbejdsminister, Anniken Hauglie, i tirsdags betrådte Stortingets talerstol i forsøget på at redegøre for det, eksperter den seneste uge har betegnet som en af de største skandaler i norsk retshistorie.

”På vegne af regeringen vil jeg gerne undskylde til de berørte personer og deres familier for det, de har været udsat for,” sagde Højre-politikeren, hvis undskyldning kort efter blev gentaget af statsminister Erna Solberg:

”Jeg har forståelse for, at det er ekstremt ubehageligt at blive stemplet som kriminel, som socialsikrings-svindler, ikke mindst, når du rent faktisk har retten på din side.”

Sagen, der tog sin begyndelse den 28. oktober, består kort fortalt i, at Norges statslige arbejds- og velfærdsmyndighed, NAV, siden EU’s regler for sociale ydelser i 2012 blev en del af norsk ret, har begået tusindvis af fejltolkninger i sager, hvor nordmænd har ønsket at tage sociale ydelser med sig til andre EØS-lande.

Den årelange fejlpraksis har ifølge rigsadvokat Tor-Aksel Bush betydet, at 48 personer efter al sandsynlighed er blevet dømt for socialt bedrageri på fejlagtigt grundlag.

Af dem er 36 er blevet fængslet, og samtidig er omkring 2.400 nordmænd blevet pålagt at tilbagebetale udbetalinger eller er fejlagtigt blevet frakendt retten til offentlige ydelser. Alt sammen på grund af myndighedernes juridiske misfortolkninger.

Og alt imens det norske parlament i disse dage er i færd med at beslutte, hvordan sagen skal kulegraves, fortsætter nye sager om potentielt fejlagtige anklager om socialt bedrageri med at dukke op.

Rigsadvokaten har bedt samtlige norske politidistrikter om at skrinlægge alle verserende sager om socialt bedrageri, og siden sagen begyndte at rulle i de norske medie sidste uge er mindst to personer blevet løsladt.

Samtidig er der ifølge NRK en lang række millionstore erstatningskrav på vej mod den norske stat, og det stopper ikke der, fortæller advokat og NAV-ekspert Olav Lægreid, der vejleder i velfærdsjura på Oslo Universitet og har en fortid som fuldmægtig ved Retten for Social Sikring.

”Konsekvensene vil bli at NAV må kartlegge sakene og ta opp igjen mange tusen saker. NAV har ikke et system hvor antall eksportsaker er registrert på en oversiktlig måte, så dette vil bli et stort arbeid med mange fejlkilder."

Ifølge NRK blev de norske myndigheder dog allerede i 2015 via frihandelsorganisationen EFTAs overvågningsorgan ESA gjort opmærksom på, at deres sagsbehandling beroede på fejlagtige juridiske vurderinger – men altså uden at man ændrede praksis.

"Jeg vil ikke spekuler i hvordan det kunne skje. Det synes å ha vært utvist unnfallenhet i alle ledd. Hovedansvaret er hos NAV, som er fagansvarlig etat. Skandalen er svært omfattende. Det dreier seg om at Arbeids- og sosialdepartementet og NAV i lang tid har hatt kjennskap til saken (i alle fall siden 2015), uten at praksis er endret,” siger Olav Lægreid og bakkes op af professor i offentlig ret ved Oslo Universitet, Ingunn Ikdahl:

”Det er umuligt at se, hvordan den ansvarlige myndighed ikke skulle kende til det helt grundlæggende princip, at offentlige ydelser ikke stopper, alene fordi man krydser en landegrænse. Og det bidrager til et bekymrende billede af, at myndighederne ikke ved tidligere lejligheder har gennemgået norsk ret på området,” siger hun.

Også politisk er der tvivl om, hvor og med hvilken styrke ansvaret for den opsigtsvækkende sag skal placeres.

Lederen af venstrefløjspartiet Rødt, Bjørnar Moxnes, betegner hos NRK sagen som ”den støreste retsskandale i Norge uden for krigstid”, og han har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt han fortsat har tillid til ministeren. Uanset hvad, ønsker Moxnes en såkaldt undersøgelseskommision nedsat. Helt så langt vil resten af oppositionen ikke gå, men hos Arbejderpartiet efterlyser partileder Jonas Gahr Støre:

”Vi mener, der er behov for meget hurtigt at få kortlagt, hvordan mennesker kan blive fejlbehandlet på denne måde, samt hvordan det norske magtapparat kan svigte på en måde, som rammer så mange sårbare mennesker,” lyder det fra Ap-lederen.