Afrika taber vaccine-kapløbet, mens Vesten vaccinerer på livet løs mod covid-19

Mens vestlige lande har sikret sig vacciner i rigeligt tal og, frygter organisationer, at kun en ud af 10 afrikanere bliver vaccineret mod covid-19 i år

Sydafrika er det land på det afrikanske kontinent, som er hårdest ramt af coronakrisen, og hvor modtagelsen af 20 millioner bestilte vaccinedoser imødeses med stor længsel. Knap 36.000 sydafrikanere har mistet livet som følge af covid-19. Her stedes nogle af ofrene til hvile på Olifantsvlei-kirkegården i Johannesburg.  Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix.
Sydafrika er det land på det afrikanske kontinent, som er hårdest ramt af coronakrisen, og hvor modtagelsen af 20 millioner bestilte vaccinedoser imødeses med stor længsel. Knap 36.000 sydafrikanere har mistet livet som følge af covid-19. Her stedes nogle af ofrene til hvile på Olifantsvlei-kirkegården i Johannesburg. Siphiwe Sibeko/Reuters/Ritzau Scanpix.

Siden den 8. maj sidste år har der ikke været nye coronatilfælde i Tanzania. I hvert fald ikke officielt, for den dag stoppede regeringen med at opgøre tallene. På det tidspunkt havde 509 tanzaniere ifølge statistikkerne haft covid-19, mens 21 personer var døde med sygdommen. En måned senere erklærede præsident John Magufuli landet for coronafrit. Så det blev vel modtaget, at den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, ikke bar en ansigtsmaske, da han som led i en rundrejse til fem afrikanske lande i denne måned besøgte Tanzania.

”Jeg vil gerne takke minister Wang Yi. Han ved, at vi ikke har corona i Tanzania. Det er derfor, han ikke bærer en maske,” siger John Magufuli i et videoklip på nyhedssiden Swahili Times, hvor man også kan se dem trykke hånd.

Så hvis den kinesiske delegation, hvor alle andre end ministeren i øvrigt bar ansigtmaske, havde håbet at lande en aftale om at afsætte kinesisk fremstillet coronavaccine, var den kommet til det forkerte land. Det vidste delegationen måske også, for Gerard Chami, der er talsmand for sundhedsministeriet i Tanzania, har tidligere sået tvivl om, hvor effektive vaccinerne er og over for avisen The EastAfrican fastslået:

”Vi har ingen planer om at importere en vaccine mod covid-19. I stedet er vores sundhedseksperter og videnskabsfolk ved at undersøge og klinisk teste lokale urter.”

Mens Tanzania blandt de 54 lande i Afrika er gået sin egen vej i kampen mod den frygtede virus, må de øvrige lande på kontinentet konstatere, at de allerede har tabt kapløbet om at sikre sig vacciner.

Det på trods af, at FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, i december advarede mod ”vaccine-nationalisme” og opfordrede til, at coronavaccinerne ses som ”et globalt folkeligt gode”, som er tilgængeligt for alle på planeten. Samtidig appellerede generalsekretæren til verdens lande om at give penge til Covax-programmet, der går ud på at købe og levere vacciner imod covid-19 til verdens fattigste og administreres af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

Men ifølge beregninger fra ngo-sammenslutningen Folkets Vaccinealliance (The People’s Vaccine Alliance), som tæller blandt andet udviklingsorganisationen Oxfam og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International, vil 67 fattige lande, primært afrikanske, kun være i stand til at vaccinere 1 ud af 10 borgere mod covid-19 inden udgangen af året, ”med mindre regeringer og medicinalindustrien omgående sørger for, at der bliver produceret tilstrækkelige doser”, som det hedder i en pressemeddelelse, der blandt andet kan læses på Oxfams hjemmeside.

Ifølge alliancens beregninger har rige nationer, der repræsenterer 14 procent af verdens befolkning, købt 53 procent af ”de mest lovende vacciner” indtil nu. Den lidt elastiske formulering dækker over de otte vacciner, der er længst fremme i processen og inkluderer også en russisk og en kinesisk vaccine.

Det fører tilbage til den kinesiske udenrigsminister. For Wang Yis rejse bragte ham også til Seychellerne, der er et af få afrikanske lande, hvor et vaccinationsprogram mod covid-19 er i gang. Den 10. januar begyndte Seychellerne at vaccinere øgruppens knap 100.000 indbyggere med den kinesiske Sinopharm-vaccine. Vaccinen er dog ikke leveret fra Kina, men en donation fra De Forenede Arabiske Emirater.

I det hele taget bed internationale observatører især mærke i, hvad der ikke blev nævnt på den kinesiske udenrigsministers afrikanske rundtur, der også inkluderede besøg i Botswana, DR Congo og Nigeria. For enhver tale om coronavaccine er stort set fraværende i det kinesiske udenrigsministeriums mødereferater, der mest drejer sig om handelsaftaler og venskabsbånd. Tilbage i maj lovede den kinesiske præsident, Xi Jinping, ellers på WHO’s generalforsamling, at Kina ville gøre landets vacciner til ”et globalt folkeligt gode” og kaldte det for landets ”bidrag til at sikre en tilgængelig og billig vaccine for udviklingslande”.

”Løfterne omkring vacciner i Afrika har været meget uklare. Der er ingen tidsplan, kun løfter. Så vidt jeg ved, har intet afrikansk land modtaget kinesiske vaccine-leverancer,” siger W. Gyude Moore, der er gæsteforsker ved tænketanken Center for Global Development og tidligere minister i Liberia, til nyhedsstationen CNN.

CNN har prøvet at få en kommentar fra det kinesiske udenrigsministerium om, hvornår de kinesiske vacciner, der af mange afrikanske lande ses som et alternativ til Covax-programmet, leveres. Uden held.

Sinopharm-vaccinen har ligesom den russiske Sputnik V, som Guinea ved årsskiftet begyndte at vaccinere med, og vaccinen fra britiske Astrazeneca den fordel, at den kan opbevares ved normal køleskabstemperatur.

Men ikke alt er dårlige nyheder. I Sydafrika, det land på kontinentet, der har suverænt flest registrerede coronatilfælde, og som kæmper med en muteret stærkt smitsom variant af virussen, gik præsident Cyril Ramaphosa i tirsdags på tv og meddelte, at landet har sikret sig 20 millioner doser til levering i første halvår af 2021. Den første million doser ventes allerede at ankomme i denne måned. Sydafrika håber nu ifølge nyhedssiden Africanews at kunne vaccinere to tredjedele af befolkningen inden årets udgang. Et par dage tidligere meddelte Kenya, at landet har sikret sig 24 millioner doser til levering fra midten af februar.

Og urterne, som myndighederne i Tanzania i første omgang sætter deres lid til? Idéen stammer fra Madagaskars præsident, Andry Rajoelina, der i foråret 2020 begyndte at markedsføre en mikstur kaldet Covid-Organics lavet på basis af kinesisk malurt. Nu har stoffer i planten faktisk vist sig effektive i kampen mod malaria, men der foreligger ifølge nyhedsbureauet Reuters endnu ingen dokumentation for, at det også virker mod coronavirus.

95 procent af de vaccinedoser, der hidtil er uddelt over hele verden, er begrænset til 10 lande. Det fortalte WHO’s regionale direktør for Europa, Hans Kluge, på et online-pressemøde i torsdags, hvor han opfordrede til en mere retfærdig fordeling af vaccinerne mod coronavirussen.

De lande, som vaccinerne primært fordeler sig på, er USA, Kina, Storbritannien, Israel, De Forenede Arabiske Emirater, Italien, Rusland, Tyskland, Spanien og Canada.

Ifølge statistikhjemmesiden Our World in Data er over 32 millioner vaccinedoser blevet givet indtil videre.