Afrikanske hotspots på menuen ved minitopmøde

Frankrigs præsident ventes at præcisere sit forslag til flygtningelejre i afrikanske lande ved møde mandag

Den franske præsident har inviteret både europæiske regeringsledere fra Tyskland, Italien og Frankrig og afrikanske ledere fra Niger, Tchad og Libyen til Paris, og han har tidligere gjort sig til talsmand for at åbne opsamlingslejre i Afrika og ikke kun som nu i Grækenland og Italien.
Den franske præsident har inviteret både europæiske regeringsledere fra Tyskland, Italien og Frankrig og afrikanske ledere fra Niger, Tchad og Libyen til Paris, og han har tidligere gjort sig til talsmand for at åbne opsamlingslejre i Afrika og ikke kun som nu i Grækenland og Italien. Foto: Vadim Ghirda/AP/ritzau.

Officielt vil Frankrig og Europa ”udtrykke deres støtte til Tchad, Niger og Libyens forsøg på at kontrollere og styre migrationsstrømmene”.

Men bag det diplomatiske sprog er det spørgsmålet om såkaldte hotspots, altså flygtningelejre, i de afrikanske lande, der ventes at være på menuen ved det mini-top-møde om migration, som Emmanuel Macron er vært for mandag eftermiddag.

Den franske præsident har inviteret både europæiske regeringsledere fra Tyskland, Italien og Frankrig og afrikanske ledere fra Niger, Tchad og Libyen til Paris, og han har tidligere gjort sig til talsmand for at åbne opsamlingslejre i Afrika og ikke kun som nu i Grækenland og Italien.

Hensigten er, sagde han i juli, at undgå, at ”mennesker sætter livet på spil for at krydse Middelhavet, selvom de næppe har udsigt til at få asyl i Europa.” Og den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, har siden lovet, at et konkret forslag vil blive fremsat ”sidst på sommeren”.

Den franske præsident forsøger dermed at sætte fornyet skub i den fastkørte europæiske asyldebat, hvor de europæiske lande skændes om EU-Kommissionens ønske om at fordele 160.000 flygtninge mellem medlemslandene. Og selvom antallet af bådflygtninge i de seneste dage er faldet, kræver Italien, men også Spanien større solidaritet fra de lande i Europa, som er mindre udsat for flygtningekrisen.

Talsmænd for den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har allerede erklæret, at det franske forslag studeres med interesse. De tyske vælgere går til valgurnerne den 24. september, og spørgsmålet om flygtninge og migration er et af de punkter, hvor Merkel er blevet udsat for kritik.

”Forbundskansleren kan næppe støtte oprettelsen af lejre i Libyen på grund af den uoverskuelige sikkerheds- situation. Derimod kan hun fremstille dette initiativ og enigheden mellem europæiske og afrikanske lande som en væsentlig løsning, der vil gøre det muligt at begrænse flygtningestrømmen,” vurderer professor Jochen Oltmer fra Institut for Migrations- og Kulturstudier, Imis, ved universitetet i Osnabrück.

Frankrig har ifølge Macrons præsidentkontor identificeret en zone, der dækker det sydlige Libyen, det nordlige Tchad og det nordvestlige Niger, hvor opsamlingslejrene skulle kunne etableres.

”I sig selv er det ikke utænkeligt at oprette lejre i Libyen og i andre lande. Det har vi allerede, også i Libyen,” siger William Spindler, talsmand for FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNCHR.

”Men det kommer helt an på, hvad målet er. Hvis det handler om at yde støtte og information til migranterne under forhold, der respekterer internationale standarder, er det i orden. Vi driver i forvejen denne form for lejre, selv i Libyen. Men hvis hensigten er at spærre folk inde for at forhindre dem i at nå Europa, kan vi ikke støtte tanken,” siger William Spindler.

Yves Pascouau, seniorforsker og ekspert i migration ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, mener ikke, at en aftale med de tre afrikanske lande vil være en langsigtet løsning på migra-tionsproblematikken i Europa.

”De afrikanske lande har en grundlæggende interesse i at sende migranter til Europa, fordi de er afhængige af de penge, migranterne sender hjem, og som repræsenterer langt større beløb end udviklingsbistanden til disse lande. En aftale, der kun går ud på at få landene til at standse migration uden at tage hensyn til deres behov for udvikling, vil ikke virke,” forudser han.

Den franske præsident vil først mødes med Nigers præsident, Mahamadou Issou-fou, og Tchads præsident, Idriss Deby, inden han skal tale med Angela Merkel og EU’s udenrigschef, Federica Mogherini. Senere vil også den italienske regeringsleder, Paolo Gentiloni, og hans spanske kollega, Mariano Rajoy, slutte sig til selskabet.