Afrikanske lande dominerer liste over skrøbelige stater

21 ud af 30 lande, der ifølge amerikansk tænketank er i fare for at kollapse, er afrikanske. Heriblandt verdens yngste land, Sydsudan, der i dag fylder 10 år

På 2021-indekset over verdens mest skrøbelige stater ligger Sydsudan på fjerdepladsen, kun overgået af Syrien, Somalia og Yemen.
På 2021-indekset over verdens mest skrøbelige stater ligger Sydsudan på fjerdepladsen, kun overgået af Syrien, Somalia og Yemen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

I år blev det til en fjerdeplads for Sydsudan. En umiddelbart flot placering for verdens yngste land, der i dag har 10-årsjubilæum som selvstændig nation. Desværre gælder det ikke om at ligge i top på opgørelsen fra den amerikanske tænketank Fonden for Fred.

Fjerdepladsen, hvor kun Syrien, Somalia og Yemen øverst lå ”bedre” placeret, er nemlig på 2021-indekset over verdens mest skrøbelige stater, så der er ikke meget at fejre i Juba, hovedstaden i Sydsudan.

”Man må desværre sige, at selvstændigheden har været en skuffelse, hvor den ene katastrofe har afløst den anden,” lyder det fra Rasmus Stuhr Jakobsen, direktør i nødhjælpsorganisationen Care Danmark, der var udstationeret i Sydsudan ved uafhængigheden og som siden jævnligt har besøgt landet.

”Der var stor begejstring og optimisme i 2011, men lige under det var der også en stor bekymring for, hvordan det ville komme til at gå,” siger han med henvisning til, at selv da militser og etniske grupper i det primært kristne Sydsudan var forenede i kampen om at løsrive sig fra Sudans muslimsk-dominerede styre i Khartoum, brugte de kræfter på at slås internt.

Der gik kun et par år, før landet var ramt af borgerkrig. Det er også tilfældet for flere andre afrikanske lande, hvilket betyder, at 21 af de 30 lande i toppen af listen fra Fonden for Fred er afrikanske.

Forklaringen på, hvorfor det afrikanske kontinent dominerer på listen, skal ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen findes i et kompliceret samspil af faktorer som etnisk identitet, kunstige grænser fra kolonitiden, klima og geografi. Specifikt for Sydsudan siger Care-direktøren, at han er ”chokeret over voldsomheden i konflikten”, der har kostet 400.000 mennesker livet:

”Det er jo en hel nation, der er traumatiseret. Det kommer til at tage generationer at komme over det. Oveni rammes civilbefolkningen nu hårdt af klimaforandringer og coronapandemi.”

Ifølge de seneste tal fra UNHCR, FN’s Flygtningehøjkommissariat, lever over to millioner af de cirka 11 millioner sydsudanere som flygtninge uden for landets grænser, mens 1,6 millioner er internt fordrevne i landet. Cares seneste estimat lyder, at op imod 70 procent af sydsudanerne har brug for fødevarehjælp, mens FN har vurderet, at 100.000 ville opleve decideret hungersnød.

I en tale til FN’s Sikkerhedsråd sidst i juni understregede verdensorganisationens særlige repræsentant for Sydsudan, Nicholas Hay-som, at ”mange lokalsamfund oplever en faretruende mangel på mad”. Han fremhævede dog også tre positive udviklinger: Landets regering har sat gang i en række juridiske reformer, parlamentet er atter fungerende, og arbejdet med at skrive en forfatning skrider fremad. Fremskridtene kommer efter en fredsaftale mellem landets to ledende politikere, præsident Salva Kiir og førstevicepræsident Riek Machar, der repræsenterer de to største etniske grupper i landet.

Rasmus Stuhr Jakobsen medgiver, at der har været små fremskridt, men ser primært de to politiske ledere som en del af problemet.

”Tag for eksempel håndteringen af coronapandemien. Ikke blot er meget få blevet vaccineret. En fjerdedel af de vacciner, Sydsudan har fået leveret gennem FN’s vaccinationsprogram, er blevet destrueret, fordi landet ikke var i stand til at få dem brugt, inden de blev for gamle. Det siger vist alt om dårlig regeringsførelse.”

Placeringen som nummer fire er dog et fremskridt for Sydsudan, der i landets korte levetid fire gange har været verdens mest skrøbelige stat. Positivt er det også, at landet i år ikke er at finde på den liste over verdens 10 mest oversete humanitære kriser, som Norsk Flygtningehjælp hvert år offentliggør. Men det var tæt på. Sydsudan er nummer 11 på den norske liste.