Afrikas homoseksuelle venter på dom i Kenya

Vesten presser på for, at afrikanske lande skal anerkende LGBT-rettigheder. I dag afgør Kenyas landsret, om homoseksualitet fortsat skal være forbudt

Hvis de kenyanske homoseksuelle bliver afkriminaliserede, vil det være ”et kæmpestort skridt” fremad for landets seksuelle mindretal, vurderer ekspert. På billedet ses en LGBT-aktivist under en retssag i Nairobi i Kenya.
Hvis de kenyanske homoseksuelle bliver afkriminaliserede, vil det være ”et kæmpestort skridt” fremad for landets seksuelle mindretal, vurderer ekspert. På billedet ses en LGBT-aktivist under en retssag i Nairobi i Kenya. Foto: Baz Ratner / AFP / Ritzau Scanpix.

23-årige Maryeve bor i Kenyas hovedstad, Nairobi. Hun er homoseksuel og risikerer at blive straffet, hvis hun udtrykker sin seksualitet. Derfor håber hun, at Kenyas landsret i dag ophæver den lov, som forbyder homoseksualitet.

Loven blev indført for 120 år siden under det britiske kolonistyre, og i dag kan såkaldte ”homoseksuelle handlinger” straffes med op til 14 års fængsel.

Både Maryeve og hendes homoseksuelle venner bliver ofte chikaneret og diskrimineret.

”Diskriminationen kommer fra de øvrige i samfundet, som mener, at de kan tillade sig det, fordi loven stempler os som ’kriminelle’,” fortæller den unge kvinde på den kenyanske hjemmeside Voices of Kenya (Kenyanske stemmer), der er dannet af en støtteorganisation for seksuelle mindretal.

Dagens dom skulle være afsagt i februar, men blev udskudt af landsretten i sidste øjeblik.

Hvis de kenyanske homoseksuelle bliver afkriminaliserede, vil det være ”et kæmpestort skridt” fremad for landets seksuelle mindretal, lyder det fra Karen Ansbæk, der er programkoordinator i udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke.

Organisationen støtter homoseksuelles kamp for at opnå lige rettigheder i afrikanske lande.

”Det vil betyde bedre adgang til sundhedssystemet, uddannelse og andre offent-lige ydelser for LGBT-personer og forhåbentlig bedre muligheder for at få et job og en bolig, siger hun.

Men dermed ikke sagt, at LGBT-personer i Kenya her og nu vil blive behandlet som ligeværdige borgere.

”Diskriminationen er dybt forankret i samfundets normer,” siger Karen Ansbæk.

Landets normer for seksualitet er især præget af, at godt 80 procent af kenyanerne er kristne, og at ingen af landets kirkelige organisationer går ind for at ophæve forbuddet mod homoseksuelle handlinger. Den kenyanske regering ønsker heller ikke en afkriminalisering.

Regeringens holdning skyldes, at homoseksuelles rettigheder i det seneste årti er blevet synonym med post-kolonial afrikansk identitetspolitik, vurderer Adriaan van Klinken, adjunkt i religion og afrikanske studier ved Leeds Universitet i Storbritannien og forfatter til flere bøger om seksualitet og kristendom i Afrika.

”De senere år har vestlige regeringer og institutioner presset de afrikanske regeringer, når det gælder legalisering af LGBT-rettigheder,” siger han.

Men de afrikanske regeringer og befolkninger oplever allerede at være for afhængige af Vesten. Derfor er homoseksualitet blevet et relativt nemt område, hvor de afrikanske politikere kan tilfredsstille vælgerne ved at forsvare ”afrikanske værdier”.

”Ironien er, at de værdier faktisk er formet af den europæiske kolonisering og kristne mission,” siger han.

En afkriminalisering vil sende et stærkt signal til andre afrikanske lande, siger Karen Ansbæk:

”Der er vigtige bevægelser i gang i mange lande, som en sejr i retten for homoseksuelles rettigheder i Kenya vil kunne puste til.”