Verdensberømt vandfald er tørret ud

Udtørring af Afrikas største vandfald, Victoria Falls, rejser spørgsmålet om, hvorvidt klimaforandringer eller normal tørke er skyld i vandmanglen

Folk, der besøger det berømte vandfald Victoria Falls i disse dage som manden her, får en noget anden oplevelse end dem, der var på besøg i januar i år. – Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix.
Folk, der besøger det berømte vandfald Victoria Falls i disse dage som manden her, får en noget anden oplevelse end dem, der var på besøg i januar i år. – Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix.

I årtier er turister fra hele verden valfartet til det sydlige Afrika for at se det verdensberømte vandfald Victoria Falls. Vandfaldet er 1,6 kilometer bredt og ligger på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia. Her er kaskader af vand indtil for nyligt buldret ud over klippekanterne for dernæst at falde cirka 110 meter brat ned i Zambezifloden.

Men de turister, der besøger vandfaldet i disse dage, får sig en overraskelse. De seneste måneders tørke i området har fået Afrikas største vandfald til at skrumpe ind til en brøkdel af sin sædvan-lige størrelse.

Zambias præsident, Edgar Lungu, har ifølge nyhedsbureauet Reuters udtalt, at det udtørrede vandfald er ”en stærk påmindelse om, hvad klimaforandringer gør ved vores miljø”.

Det er dog ganske normalt, at vandfaldet svinder noget ind under tørketiden. Men slet ikke i dette omfang, viser målinger fra de lokale myndigheder Zambezi River Authority. Myndighederne slår fast, at vandniveauet i floden er på sit laveste i 24 år.

Årsagen er, at tørkerne i området kommer oftere end tidligere, vurderer ledende forsker i klimaforandringer ved Zimbabwes miljø-, klima- og turismeministerium, Elisha Moyo. Når han er sikker i sin sag, skyldes det blandt andet, at det ikke kun er i tørketiden, at der flyder mindre vand gennem Victoria-vandfaldet. Det samme gælder resten af året.

”I 2019 er der flydt næsten 50 procent mindre vand gennem vandfaldet end normalt, når vandstanden har toppet,” sagde han i slutningen af november til BBC.

To vidt forskellige oplevelser af samme vandfald - begge billeder er taget i 2019.
To vidt forskellige oplevelser af samme vandfald - begge billeder er taget i 2019. Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix

Netop i disse dage er repræsentanter fra 197 lande samlet til FN’s klimakonference, COP25, i Spaniens hovedstad, Madrid, hvor de inden på fredag gør status på, hvordan det går med at bekæmpe den globale opvarmning og blandt andet forhandler om lovede 100 milliarder dollars i klimafinansiering fra rige til fattige lande fra 2020.

Fordi flere lande i det sydlige Afrika i forvejen kæmper med regnmangel og fejslagne høster, kan den globale opvarmning og klimaforandringer da umiddelbart også synes som en nærliggende forklaring på, hvorfor Victoria-vandfaldet i den grad er tørret ud.

Men til trods for at det kan virke oplagt, vil det være forhastet at konkludere det, vurderer hydrolog ved det internationale ingeniørfirma Poyry, Harald Kling.

Han påpeger, at tørker altid har forekommet, og at det derfor på nuværende tidspunkt er svært at vide, om den herskende tørke har noget med klimaforandringer at gøre.

”Hvis tørkerne kommer oftere, så kan man begynde at tale om, at udviklingen måske handler om klimaforandringer,” siger han til Reuters.

Zambias præsident er dog ikke i tvivl om, at den nuværende tørke i hans hjemland og nabolandene er forværret af klimaforandringerne.

”Jeg finder det overraskende, når nogle forsøger at bagatellisere tørken. Formodentlig må de leve i en anden verden, end vi gør. I den verden, vi lever i, her i Zambia, da mærker vi de meget negative effekter af klimaforandringerne, og det påvirker alle,” siger han til den britiske tv-kanal Sky News.