Afrikas vilde dyr bliver færre og færre

Ambitionerne for beskyttelse af dyr, planter og insekter på Jorden skal skrues langt højere op, lyder det op til stort FN-topmøde, som indledes i dag

Der er blevet færre vilde dyr som giraf, zebra og gepard i Afrika i de seneste 20 år. –
Der er blevet færre vilde dyr som giraf, zebra og gepard i Afrika i de seneste 20 år. – . Foto: Carolyn Kaster/Ritzau Scanpix.

Lyden af brølende løver runger langt sjældnere i det afrikanske nattemørke end for 20 år siden. Ikke fordi løverne i Afrika brøler mindre, men fordi antallet af løver på kontinentet næsten er blevet halveret i løbet af de seneste godt to årtier. I dag anslås der at leve omkring 20.000 løver i alt i verdensdelen. Det er ikke kun løver, der er blevet mange færre af. Markant færre giraffer gumler blade i sig fra træerne på de afrikanske savanner end tidligere, da deres antal er faldet 155.000 i 1985 til 97.000 i 2015. På samme måde har der fundet store fald sted i Afrikas bestande af elefanter, næsehorn, chimpanser, zebraer, gorillaer og leoparder samt tusindvis af andre arter.

I alt 1238 afrikanske dyre-, insekt- og plantearter er på den internationale natur- beskyttelsesorganisation IUCN’s liste over ”kritisk truede” arter, og regner man de arter med, der kun er ”truede”, er tallet langt højere.

Det gælder ikke kun for Afrika, men også globalt, hvor i alt 5664 arter er kritisk truede. Tallet skal ses i forhold til de i alt 93.000 arter, hvis’ trivsel og udbredelse IUCN indtil videre har kortlagt.

Det er dette tab af biologisk mangfoldighed, også kaldet biologisk diversitet, som FN fra i dag sætter fornyet fokus på ved et topmøde i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Topmødet foregår i regi af FN’s konvention om biologisk diversitet og markerer startskuddet til de næste to års internationale forhandlinger, som skal resultere i vedtagelsen af en ny ambitiøs målsætning for Jordens plante- og dyreliv på det næste topmøde i 2020 i Kina.

Tabet af biologisk mangfoldighed befinder sig nemlig allerede på et kritisk niveau, fastslår FN’s vicegeneralsekretær med ansvar for biodiversitet, Cristiana Paca Palmer.

”Tabet af biodiversitet er en tavs dræber. Det adskiller sig fra klimaændringer, hvor folk dagligt mærker konsekvenserne i hverdagslivet. Med biodiversitet er det ikke så tydeligt, men på det tidspunkt, hvor det bliver det, kan det være for sent,” siger hun til den britiske avis The Guardian.

Såvel forskere som naturbeskyttelsesorganisationer peger på, at tabet af biologisk mangfoldighed i disse år går hurtigst i udviklingslandene.

Med undtagelse af en lille løvebestand på omkring 500 dyr i Gujarat i Indien er Afrika i dag den eneste verdensdel, hvor relativt store bestande af de store rovdyr lever frit i naturen. Men også i Afrika skrumper dyrebestandene, i takt med at menneskene bliver flere og fælder skovene og opdyrker jorden på dyrenes naturlige levesteder.

En undersøgelse fra Oxford Universitet fastslår, at krigene på kontinentet også har sat sig dybe spor i dyrebestandene og fortsat gør det i dé afrikanske lande, hvor krige stadig hærger. Der skal ikke ret meget krig til, før det ikke alene går ud over menneskene, men også over dyrene, fastslår den britiske undersøgelse.

Det hænger sammen med, at mennesker i krigs- og konfliktramte områder generelt er fattigere end andre og bedriver mere krybskytteri for at skaffe sig mad og penge. Antallet af elefanter, som der i dag er omkring 415.000 tilbage af mod 1,3 millioner i 1970’erne, anslås således at falde med otte procent om året primært på grund af krybskytteri.

Store rovdyr som løver bliver i høj grad også sat under pres af afrikanernes hverdagsliv, vurderer adjunkt ved forskningsenheden for løvebeskyttelse ved Oxford Universitet i Storbritannien, Hans Bauer, der har forsket i Afrikas løvebestande i 25 år.

Han peger på, at jo flere mennesker og husdyr, der kommer i et område med løver, des flere sammenstød opstår der med løverne – og jo flere løver bliver skudt af afrikanerne, der forståeligt nok ønsker at beskytte sig selv og deres husdyr mod angreb.

Netop disse sammenstød går hårdt ud over løvebestanden:

”Ofte er det trofæjagt på løver, som tiltrækker sig mest opmærksomhed, men det er mere relevant at fokusere på problemerne mellem løverne og husdyrene, mangel på byttedyr til løverne og den ineffektive drift af de nationalparker, hvor de fleste løver i dag lever,” siger Hans Bauer.

Han kalder det for ”en utrolig bedrift”, at relativt fattige afrikanske lande overhovedet har formået at eta-blere og bevare naturreser-vater til de vilde dyr i en tid, hvor efterspørgslen på jord bare vokser på kontinentet. Men de afrikanske lande har ikke de nødvendige midler til at sikre driften af reservaterne, påpeger forskeren.

”Hvis det nuværende antal løver skal bevares, er der brug for en effektiv drift af parkerne og økonomisk støtte til at drive dem. Selvom det er farligt, har mennesker levet side om side med løver i århundreder, og med de rette finansieringsmodeller kan de fortsætte med at gøre det,” siger Hans Bauer.