Afrosvensk leder skal genrejse Sveriges liberale

Nyamko Sabuni blev i går valgt som ny formand for Venstres svenske søsterparti, Liberalerne, Den 50-årige partileder kom til Sverige som 12-årig som flygtning fra Burundi

Nyamko Sabuni blev i går valgt som det svenske parti Liberalernes første afrosvenske partileder. Hun kom til landet som 12-årig. –
Nyamko Sabuni blev i går valgt som det svenske parti Liberalernes første afrosvenske partileder. Hun kom til landet som 12-årig. – . Foto: Erik Simander/TT/Ritzau Scanpix.

Havde Nyamko Sabuni været medlem af det danske socialdemokrati, ville hun have været en oplagt ministerkandidat for statsminister Mette Frederiksen (S) med dennes krav til, at det er vigtigt for en politiker at kunne stå tidligt op og gå sent i seng. Nyamko Sabuni er ikke kommet sovende til ret meget i sit liv, og den nyvalgte formand for det svenske parti Liberalerne, søsterparti til Venstre, siger direkte, at Liberalerne skal være et parti for de stræbsomme. Det skal kunne betale sig at arbejde.

Selv har Nyamko Sabuni efter sin studentereksamen først studeret jura, migrationspolitik og kommunikation, siden arbejdet som rigsdagsmedlem og minister og de seneste seks år været bæredygtighedschef i et stort rådgivende ingeniørfirma, ÅF. Hun var 12 år, da hun kom til Sverige med sin familie fra Burundi, som hendes far var flygtet til fra DRCongo, og blev sat i svensk skole med det samme. I sin takketale efter valget i går fortalte hun, at det var den kendte svenske børnebogsfigur Alfons Åberg, der lærte hende det svenske sprog.

”Nyamko Sabuni er en meget stålsat kvinde. Hun er viljestærk og kompromisløs,” siger Manu Sareen, forfatter, radiovært og tidligere minister og folketingsmedlem for De Radikale.

Manu Sareen og Nyamko Sabuni var begge ligestillingsministre mellem 2011 og 2013, og han husker tydeligt, at hun adskilte sig fra de fleste andre ligestillingsministre:

”Hun foreslog hverken kvoter eller andre begunstigelser af kvinder. Nyamko Sabuni var virkelig liberal.”

Det undrer ikke Manu Sa-reen, at Nyamko Sabuni i går blev valgt på Liberalernes landsmøde med stående klapsalver og 18 af de 21 partiforeninger bag sig. En landsdækkende meningsmåling blandt svenskere i almindelighed har også vist, at hun er den, flest svenskere anser som den bedste partileder for Liberalerne.

”Hun er meget karismatisk og meget veltalende, og hun ved, hvad hun vil,” siger Manu Sareen.

Nyamko Sabuni sagde i går, at det var ”stort” og ”historisk”, at Liberalerne som det første parti i Sverige vælger en formand med afrosvensk baggrund. For hende bekræfter det styrken af de liberale værdier, at en sort kvinde, hvis far kom til landet som politisk flygtning, kan opnå den post.

”Liberalerne leverer sit bidrag til Sverige som mulig-hedernes land,” sagde hun i sin takketale.

Trods sin egen baggrund som flygtning er Nyamko Sabuni kendt for at have markante synspunkter på integration. Hun har været stærk modstander af religiøse friskoler og ønsker ikke at Sverige skal være et multikulturelt samfund. Hun fremhæver, at Sverige skal være ”solidarisk” og løfte sin del af flygtningeudfordringen, men kalder det samtidig naivt at tro, at landet kan løse problemerne alene.

Privat danner Nyamko Sabuni diskret par med tv-journalisten Lennart Persson. Hun har tidligere været gift med Allan Bergquist, som hun har tvillingedrenge med. Familien bor i provinsbyen Täby lidt nord for Stockholm.

Bag valget af Nyamko Sabuni ligger også et erklæret håb om, at hun vil være den rette til at løfte Liberalerne ud af den krise, partiet har befundet sig i de seneste år. Ved rigsdagsvalget sidste år fik det blot 5,5 procent af stemmerne.