Prøv avisen

Aftale i 11. time: Kongressen vedtager kriseplan i USA

Begge kamre i Kongressen har vedtaget budget- og gældsaftale, så USA undgår katastrofal betalingsstandsning

Efter længere tids drama i Washington hæver USA nu sit gældsloft og genåbner det amerikanske statsapparat, der har været delvist lukket i 16 dage.

Det står klart, efter at begge kamre i Kongressen har vedtaget en tværpolitisk aftale natten til torsdag dansk tid. Først sagde et overvældende flertal i Senatet ja, og to timer senere blev planen stemt igennem Repræsentanternes Hus.

Toprepublikaneren John Boehner, flertalsleder i Repræsentanternes Hus, havde forinden opfordret sine partifæller til at stemme for det politiske kompromis.

Nu venter kun en formsag: Præsidentens underskrift på loven.

Obama har allerede sagt, at han sidder klar med kuglepennen, så han straks kan underskrive lovteksten og "øjeblikkeligt" genåbne det føderale statsapparat.

Aftalen er landet efter en kaotisk periode på Capitol Hill i Washington - og kun omkring 24 timer før, at USA's gæld rammer det loft, der er fastsat ved lov.

Dermed har de stridende parter i Washington fundet en foreløbig løsning på budget- og gældskrisen i USA, som har truet med at sende verdens stærkeste økonomiske magt i betalingsstandsning.

Det er et katastrofe-scenarium for den globale økonomi, som ser ud til være afværget. Men der er måske kun tale om en stakket frist.

Den tværpolitiske aftale holder nemlig kun USA's føderale statsapparat kørende til datoen 15. januar, og den hæver samtidig gældsloftet og dækker USA's lånebehov frem til 7. februar.

Det betyder med andre ord, at der er tale om en meget midlertidig løsning på budget- og gældskrisen, og dermed risikerer USA allerede om få måneder at havne i samme suppedas igen.

Udsigten til en politisk aftale i Washington sendte onsdag aktiekurserne i vejret på Wall Street. Både Dow Jones, Standard & Poor's og Nasdaq lukkede alle med stigninger på mere end én procent.