Prøv avisen

Det konservative Storbritannien falder fra hinanden over Brexit

"David Davis og Boris Johnson (billedet) har ydet vigtige bidrag til Storbritannien,” sagde Theresa May i aftes under en debat i det britiske parlament. Her ses den nu forhenværende udenrigsminister forlade Downing Street 10 i marts i år. Foto: Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Tre konservative ministre har forladt den britiske regering inden for et døgn i et direkte opgør med premierminister Thereas Mays oplæg til en Brexit-strategi. Meningsmåling blandt de konservative græsrødder viser, at 60 procent er utilfredse med oplægget

Det var galt nok, da den britiske premierminister Theresa May sent søndag aften fik en opsigelse fra brexitminister David Davis og dennes viceminister Steve Baker i protest mod den strategi for Brexit, som May fredag fik trumfet igennem på et møde mellem regeringens 22 ministre. Men slemt gik til værre, da også den britiske udenrigsminister, den rebelske tidligere borgmester i London Boris Johnson, i går eftermiddag pludselig meddelte, at han forlader regeringen. Dermed stod Theresa May med sin tredje opsigelse inden for et døgn.

Boris Johnson har været den bedst kendte figur i kampen for et ”hårdt Brexit”, der stiller Storbritannien frit i forhold til EU – uden en handelsaftale, uden en overgangsperiode – og uden en række af de tusinder af andre aftaler, der er indgået mellem EU’s medlemslande. Han var oprindeligt for britisk medlemskab af EU, men vendte siden på en tallerken og blev en af de mest fremtrædende fortalere for at forlade samarbejdet.

En meningsmåling blandt konservative græsrødder tyder på, at der langt ind i det konservative bagland er lige så stor utilfredshed med aftalen, som Boris Johnson og David Davis demonstrerer med deres afgang. Theresa Mays plan er at arbejde for, at Storbritannien holder en tæt tilknytning til EU og ikke mindst EU’s toldunion, når den historiske skilsmisse skal eksekveres ved udgangen af marts næste år.

Ifølge en måling søndag blandt læsere og brugere af den konservative nyhedsside ConservativeHome, der støtter De Konservative, men er uafhængig af partiet, rammer Theresa May og regeringen dermed helt ved siden af. Omkring 60 procent af hjemmesidens panel på 1225 medlemmer mener, at aftalen vil være dårlig for Storbritannien, hvis den bliver gennemført i sin nuværende form, og lige så mange siger, at de ikke støtter den.

”Men det kan ikke overraske nogen. May har tvunget regeringen til denne aftale og sat et stort skilt op uden for Chequers (den britiske premierministers officielle landsted), som hele landet kan se, hvor der står ’stem konservativt, men regn ikke med, at vi holder vores løfter’. Hun er vel nok dygtig. Hun har fået politikere til at fremstå endnu værre, end de gjorde i forvejen, og især Det Konservative Parti,” skriver en bruger, der kalder sig Perceptionrus, i et tweet på ConservativeHomes hjemmeside.

Kritikerne af den nye Brexit-strategi beskylder den for at være alt for blød og bevare EU’s indflydelse på britisk lovgivning. Storbritannien satser på at bevare en række af de aftaler, landet har med EU i dag, ikke mindst det indre marked, men landet vil på den måde stadig være underlagt en række af EU’s regler og direktiver, uden at have indflydelse på, hvordan de bliver vedtaget og forvaltet, lyder kritikken.

Ole Helmersen, lektor med speciale i moderne britisk politik ved Handelshøjskolen i København, CBS, forudser, at flere ministre vil trække sig.

”Nu ligger aftalen fra fredag nærmest i ruiner. Jeg har svært ved at se, at ikke flere trækker sig også,” siger Ole Helmersen til Ritzau.

Utilfredsheden blandt de EU-skeptiske medlemmer af De Konservative kan også ende med, at nogle af partiets parlamentsmedlemmerne vil udfordre Theresa May med en tillidsafstemning, skriver de britiske medier.

Blandt oppositionen vakte de tre opsigelser i går lige dele hovedrysten og målløshed.

”Det står klart, at regeringen ikke er i stand til at sikre en aftale, der beskytter økonomi, arbejdspladser og levestandard,” sagde Labours formand, Jeremy Corbyn, under en debat i det britiske parlament ifølge The Express.

Vera Hobhouse, medlem af parlamentet for De Liberale Demokrater, var heller ikke imponeret:

”De Konservative falder fra hinanden på en international scene, mens de er prøver at styre den vigtigste politiske periode i landets moderne historie. Dem, der er ansvarlige, kan ikke løse opgaven. Beslutningen er nødt til at blive lagt ud til folket,” skrev hun i et tweet.

Når det gælder selve strategien for Storbritanniens farvel til EU, er Labour dog lige så kritisk som de afgående ministre, om end af andre årsager. Ifølge den britiske avis The Independent vil Labour stemme imod en aftale af den karakter, som Theresa May lægger op til, siger Sir Keir Starmer, der er partiets ”skyggeminister” for Brexit. Han kalder strategien for ”uigennemførlig”, et ”bureaukratisk mareridt” og noget ”misk-mask”.

”Aftalen imødekommer ikke vores krav. Vi har gjort det klart, at der er brug for en vidtgående toldunion og et indre marked med fælles institutioner og fælles reguleringer. Hun foreslår noget misk-mask på tolden. Det er noget rod, og det vil bryde sammen. Hun er nødt til at overveje sagen,” siger han.

Der er blot ni måneder til, at briterne efter planen skal forlade EU. I Bruxelles er målet at få en Brexit-aftale på plads allerede i oktober, så den kan nå at blive oversat til alle EU-sprog, blive gransket i medlemslandene og vedtages i Europa-Parlamentet.